Josep Claret, un dels responsables de l’empresa propietària de l’edifici, Cots i Claret, va rebre la notícia amb resignació i va declarar que «si la inspecció ha determinat que s’ha d’enderrocar l’edifici ho haurem de fer, i el més segur és que ens donin un període curt per fer-ho».

El consistori i la constructora mantenien una pugna perquè tots dos volien que l’altre assumís els costos d’enderrocar l’edifici. És en una parcel·la declarada zona verda, i la constructora estava a l’expectativa que l’Ajuntament l’hi expropiés i en pogués rebre alguna compensació econòmica. Ara, amb la declaració de ruïna imminent, serà Cots i Claret qui haurà de dur a terme l’enderrocament. En mantindrà la propietat, però l’Ajuntament ja ha dit que no té cap pressa a desenvolupar urbanísticament aquest espai.

Aquest és el segon incendi que afecta l’habitatge en menys de tres mesos, ja que a l’immoble ja s’hi havia declarat un foc el 14 de setembre passat. Aleshores, les principals hipòtesis apuntaven a un foc causat de manera accidental pels ocupes que hi vivien. L’origen de l’incendi d’ahir podria apuntar cap a la mateixa direcció, tot i que des del passat foc (i després que es tapiessin els accessos a la casa), l’habitatge ja no era tan freqüentat per ocupes.

El foc va cremar des de 3/4 de 10 de la nit fins a 1/4 d’11, però no va ser fins a 2/4 de 2 de la matinada quan no es va donar l’edifici per ventilat i remullat. Les flames van afectar una habitació completament i una part d’una segona estança, i malgrat que no va causar danys personals, una veïna del número 67 va haver de ser desallotjada. Després de l’incendi del 14 de setembre, la constructora Cots i Claret va tapiar portes i finestres de la casa, perquè la situació no es repetís. El fet que els accessos estiguessin tapiats va dificultar la tasca dels bombers, que van haver de serrar una porta metàl·lica per entrar a la casa.

Ahir veïns de la zona es mostraven crítics amb l’Ajuntament i amb l’empresa propietària de l’edifici i demanaven que «s’actuï. L’Ajuntament hauria d’emprendre accions per evitar que hi hagi més incendis i hauria d’instar l’empresa propietària a enderrocar la casa», accions que finalment es duran a terme. En aquest sentit, la regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Manresa, Àngels Mas, va explicar que en el futur en aquest espai s’hi ha d’habilitar una zona verda, i, per tant, si l’edifici s’hagués pogut rehabilitar, hauria estat expropiat i hauria passat a ser responsabilitat de l’Ajuntament, però «actualment, mentre l’edifici tingui un propietari, la responsabilitat del manteniment i de l’enderroc és seva».

Per la seva banda, Josep Claret va explicar a Regió7 que s’han emprès diferents accions per tal d’evitar que l’habitatge sigui ocupat i que, de retruc, es donin aquestes situacions que, en aquest cas, portaran a enderrocar l’edifici: «l’abril del 2007 vam denunciar als Mossos d’Esquadra que l’habitatge estava ocupat, i després del primer incendi vam tapiar l’immoble, però ha tornat a ser ocupat».