Aquesta plataforma la formen l'associació de Víctimes i Afectats de Gaspar Arroyo (Palència), la Plataforma d'Afectats de Rambla del Fons (Santa Coloma de Gramenet), el Col·lectiu d'Afectats per l'Explosió de Lleida i les comunitats de propietaris de les explosions de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) i Tarragona.

El col·lectiu ha comptabilitzat 22 explosions amb prop de 80 víctimes mortals des de febrer del 2000, per la qual cosa denuncien "la falta d'informes que recullen els orígens".

Les associacions d'afectats per les explosions de gas consideren que és necessària una comissió per resoldre i articular mesures per acabar amb aquesta situació.

"Serà el catalitzador perquè es produeixin els canvis reglamentaris i normatius que s'han de donar", ha assegurat el portaveu de la Plataforma d'Afectats de Rambla de Fondo, Ángel Moratilla, en roda de premsa celebrada a Santa Coloma.

Moratilla ha declarat que, a part del canvi reglamentari, "les instal·lacions de gas i la xarxa de distribució són millorables".

"Entenem que amb aquestes mesures es podrien evitar alguns accidents com, per exemple, el de Fondo. La xarxa està mal dissenyada des d'un punt de vista tècnic", ha declarat el portaveu d'aquesta plataforma.

Les cinc entitats també demanen la creació d'un fons de garantia per a les persones afectades, que es tornaria una vegada les víctimes cobressin les pertinents indemnitzacions.

Ángel Moratilla també ha apuntat que existeix "un buit legal" pel que fa al manteniment de la xarxa de distribució de gas.

"La companyia fa inspeccions cada dos anys de la xarxa de distribució fins a la vàlvula de regulació d'entrada; als domicilis la revisió és cada cinc anys", afirma Moratilla, que es pregunta per la revisió de la instal·lació de l'edifici.

Perquè aquesta sol·licitud es tingui en compte al Congrés, necessiten comptar amb el suport de dos grups parlamentaris o una cinquena part de la Cambra Baixa.

A Catalunya ja hi ha dos partits que han donat el seu suport a la iniciativa, el PPC i ICV-EUiA, segons que ha declarat Moratilla, que ha explicat que fonts del PPC li han comunicat que aquest partit està estudiant la millor fórmula per aclarir totes les explosions de gas, ja sigui per la via d'una comissió o per una altra fórmula parlamentària.

El portaveu d'ICV-EUiA de Santa Coloma, Francesc Sánchez, ha assegurat que el seu grup proposarà la creació de la comissió al Congrés "no només per millorar el manteniment, sinó també perquè hi hagi un protocol d'atenció als afectats".

Aquesta iniciativa arriba tres setmanes després que a Gavà es produís una explosió de gas que va costar la vida a sis persones.