La Policia Local admet que una de les causes d’aquest increment es deu a la situació actual de crisi econòmica, tal com també constaten des dels Mossos d’Esquadra. Tots dos cossos, però, ressalten que aquest augment ha estat «lleu» i que Manresa i les comarques centrals continuen sent una de les zones «més segures» de Catalunya.

El cap de la Policia Local de la capital del Bages, Alfons Sánchez, explica en aquest sentit que «és cert que la crisi econòmica ha provocat un augment dels petits robatoris, però és lleu. El que potser es detecta més des de fa uns mesos és un increment dels robatoris de no massa quantitat econòmica en supermercats i establiments». De tota manera, vol deixar clar que «no es tracta de cap augment important i, per això, no hi ha d’haver cap motiu d’alarma. La sensació que tenim és que fins ara estàvem molt tranquils i que ara, en aquests últims temps, la cosa s’ha mogut una mica, però res de l’altre món».

El mateix parer té l’intendent de la Regió Policial Central dels Mossos d’Esquadra, Miquel Esquius, que reconeix que durant aquest any s’ha experimentat en el conjunt de la Catalunya central un augment del nombre de robatoris, sobretot en domicilis, benzineres i botigues, tot i que assenyala que «no és molt rellevant». Esquius considera també que hi pot haver una relació entre l’increment d’aquests casos i la situació de crisi, que ha empès més persones a delinquir a causa de la seva inestabilitat econòmica.

Així, el conjunt de denúncies que la Policia Local de Manresa ha tramitat fins ara durant aquest 2008 per furts, robatoris amb força i robatoris amb intimidació ha estat de 220, quan l’any passat, fins al 31 de desembre, en van ser 197. L’increment, per tant, ha estat de l’11,7%. Els furts, que són el tipus de robatori que es comet sense forçar ni malmetre cap bé material (com ara en un establiment comercial o en un moneder), és el delicte més nombrós en aquest sentit. Així, durant el 2008 se n’han denunciat a la Policia Local de Manresa un total de 159, el 13% més que el 2007, quan van ser 41. Pel que fa als robatoris amb força, s’ha passat dels 43 del 2007 als 47 del 2008. El nombre de delictes per robatori amb intimidació o violència tramesos a les oficines municipals s’ha mantingut en un nivell similar: 13 durant el 2007 i 14 aquest 2008. Un capítol a part mereixen els casos de robatoris propis de cotxes. El 2007 se’n van denunciar 93 casos a la Policia Local de Manresa, mentre que aquest 2008 n’han estat només 35, és a dir, el 62% menys. El cap local, Alfons Sánchez, però, aclareix que la reducció es deu «al fet que les poques persones que solen cometre aquest delicte resulta que aquest 2008 han estat ingressats més temps a presó».

El total de delictes i faltes tramitats el 2008 a la Policia Local és de 609, el 17,5% més que el 2007, que van ser 518. La policia atribueix una part d’aquest augment al fet que «cada cop hi ha més gent que tramita les denúncies a la Policia Local en lloc dels Mossos».