El Bages és la comarca catalana que ha patit més incendis des de principi d'any. Segons dades de la conselleria de Medi Ambient, hi ha hagut un total de 32 focs, el 77% més que en tot el 2008. A més, la magnitud d'algunes de les cremes ha situat la comarca bagenca en segon lloc pel que fa al nombre d'hectàrees de boscos cremades, només superada per l'incendi del parc natural dels Ports, a Horta de Sant Joan.

Feia anys que el Bages, i en general Catalunya, no vivia un estiu amb tants incendis. Des del 2005, en cap altre període estiuenc no s'havien produït tantes pèrdues de zones forestals. Tot i que les xifres no arriben a les del 1998, període en què Catalunya va perdre prop de 20.000 hectàrees, el cert és que s'han cremat, de moment, 3.157, 08 hectàrees forestals, sis vegades més que el 2008.

Els incendis al Bages també han afectat una part important de la seva superfície de boscos. Focs com el de Salo, a Sant Mateu de Bages, i el que hi va haver als camps forestals i agrícoles que uneixen Santpedor i Callús han provocat que, en només set mesos, la comarca bagenca hagi perdut, per culpa de les flames, un total de 135,186 hectàrees de zones arbrades, una xifra molt superior a la de l'any passat, en què només se'n va cremar 1,34.

El Bages no és un cas aïllat. L'Anoia s'ha convertit també en un dels punts amb més incendis aquest 2009, ja que n'hi ha hagut 27. Tot i això, en aquest cas les xifres són bastant similars al 2008, quan n'hi va haver 21, convertint-se en la sisena comarca catalana amb més incendis. Malgrat això, l'impacte mediambiental enguany està sent més greu. I és que cinc mesos abans d'acabar l'any, la superfície cremada ja és lleugerament superior a la del 2008.

La resta de comarques de la Catalunya central no estan patint amb tanta incidència els focs d'estiu. Al Berguedà i l'Alt Urgell, on les temperatures màximes no són tan elevades, únicament hi ha hagut set incendis i la superfície forestal cremada supera per poc les 0,2 hectàrees. Pel que fa al Solsonès, hi ha hagut un total de cinc incendis, un més que en tot l'any 2008.

D'altra banda, a excepció de la resta de comarques, al Baix Llobregat les xifres són, de moment, inferiors a les del 2008, any en què hi va haver 30 incendis i van cremar més de set hectàrees. De moment s'hi han produït la meitat de focs, tot i que la superfície forestal cremada és la mateixa.

A nivell català, l'incendi més destacat ha estat el del parc natural dels Ports, a Horta de Sant Joan, a la comarca de la Terra Alta. El foc, extingit ahir després de dues setmanes cremant i que va causar la mort de cinc bombers, ha cremat una superfície de 1.140 hectàrees.