Un jove de Palma de Mallorca ha denunciat dos agents de la Guàrdia Civil per agredir-lo a l'aeroport de la ciutat per no parlar-los en castellà el passat 7 d'agost. Segons relata, va anar acompanyat de la seva parella a agafar un vol cap a Londres. Després de passar el control de seguretat, els dos agents els van demanar la documentació. La parella la hi va donar, però es van adreçar als agents en català. 'El guàrdia civil em va dir amb to agressiu: háblame en español', ha explicat el jove Iván Cortès. Llavors, denuncia que el van fer entrar a una sala annexa i el van agredir físicament. Ara, la parella ha denunciat els dos agents i critiquen que s'han violat els drets lingüístics i humans.

Fins a dues ocasions, la parella va respondre en català a les preguntes que els feien els agents. El jove diu que el van 'agafar entre tres guàrdies civils' i, sense deixar-li dir res, el van fer 'entrar dins un quartet' mentre l'amenaçaven dient: 'Ahora verás tú!'. Allà li van colpejar el cap, la boca i la panxa, cops que li van provocar un tall al llavi. La noia ha assegurat que 'en qüestió de segons' tenien el seu company immobilitzat i va veure com l'agredien abans que es tanquessin les portes de la sala.

El noi també ha dit que, un cop dins la sala, dos guàrdies civils més hi van entrar per demanar què havia passat. La víctima ha explicat que la frase de resposta va ser que 'el chaval le ha hablado en catalán y al cabo se le ha ido la mano'.

Durant tot el temps d'espera, Cortès denuncia que va estar desinformat de tot el que passava, així com que tampoc sabia què se n'havia fet de la seva acompanyant, que l'havien retingut a fora.

Ella ha assegurat que se li va acostar el guàrdia civil més gran i li va parlar de la falta d'educació que suposava haver-se dirigit a ells en català. 'Jo estava intimidada, no vaig ser capaç d'obrir la boca, només escoltava el que deia', ha explicat la noia. Després, el guàrdia civil va entrar de nou a la sala i ella es va quedar fora amb un altre agent a qui va dir que si es tractava d'una qüestió lingüística, la llei garantia el seu dret de parlar català. L'agent li va dir que si continuava així també la ficarien al quartet i que si ell volia, el podrien tenir retingut set hores.

Després de més de vint minuts d'espera, li van comunicar al noi que l'havien denunciat per alteració de l'ordre públic, tot i que no va rebre cap justificant ni cap paper conforme s'havia posat aquesta denúncia. El jove ha explicat que va preguntar als agents que què significava i la resposta que va obtenir va ser: 'Te citarán en el juzgado y cuando estés allí, declara lo que te de la gana'.

Van arribar a Londres a l'hora prevista i es van dirigir a un hospital per fer una revisió i obtenir un informe de les lesions. En tornar a Palma, van 'anar als jutjats a posar la denúncia', ha recalcat Cortès.

Ara, el que denuncien és que els fets suposen una 'violació dels drets lingüístics i humans'. 'Han de saber que estan a Palma de Mallorca i es poden trobar gent que els parli en català perquè és la llengua d'aquí', ha conclòs Cortès.

Reclamen responsabilitat política

L'oficina de Drets Lingüístics de l'Obra Cultural Balear (OCB) ha denunciat aquest dimecres aquest 'gravíssim cas de discriminació lingüística' que va anar acompanyat d'una agressió física.

El coordinador de l'OCB, Tomeu Martí, ha donat el seu suport a Iván Cortès i ha assegurat que 'els fets són comprovables', ja que a l'aeroport hi ha moltes càmeres que 'poden haver enregistrat els fets'.

'Res justifica aquesta agressió, ni la violència i considerem que el responsable polític de tot això és Ramon Socías -delegat del govern a les Illes Balears-', ha conclòs Martí, qui ha afegit que Socías 'no ha estat capaç d'evitar que aquests casos se succeeixin i que augmentin de gravetat'. Martí ha assegurat que actualment la confiança amb els responsables actuals és 'zero'.

El coordinador ha afirmat que després de la reunió de la junta directiva de l'OCB es decidiran les següents passes a fer. Però ha insistit que esperen que es 'prenguin les mesures necessàries contra els agressors' i que s'estableixin les bases perquè això 'no torni a passar mai més'.