La nova Policia Local de districte de Manresa, creada amb l'objectiu de respondre amb el màxim de celeritat les queixes dels ciutadans i les incidències a la via pública, té una mitjana de resolució dels expedients oberts de menys de 4 dies, concretament de 3,64. Des del 14 de setembre, el dia en què sis agents de districte van començar a patrullar pels barris del districte de Ponent, fins ahir, en total s'han obert 109 expedients, una mitjana de 2,5 per dia. D'aquests, el 84% ja s'han solucionat (91), mentre que els 18 restants estan pendents de resolució.

La manca d'aparcament, els vehicles mal estacionats, els cotxes abandonats i les molèsties d'animals són algunes les queixes més freqüents que els veïns a peu de carrer formulen a la policia de districte, segons va explicar ahir un dels agents. Quan les sol·licituds no poden ser resoltes al moment, els policies obren un expedient que vehiculen al departament municipal encarregat de resoldre'l, que tenen la directriu de donar-hi la prioritat màxima.

La policia de districte de Manresa, que recupera d'aquesta manera la reivindicada figura de la policia de barri, s'ha estrenat, de moment, als deu barris de districte de Ponent. Cada sis mesos, s'anirà implantant progressivament als districtes de Llevant, Centre i Nord, fins que l'any 2011 es completi del tot el desplegament. El civisme i els conflictes de convivència ciutadana, que són les preocupacions màximes manifestades pels veïns en els consells de districte, són els objectius principals d'aquests agents. A cada districte seran sempre els mateixos, amb l'objectiu de donar-se a conèixer i generar confiança entre la ciutadana. De moment, ja han començat a conèixer el sector de Ponent amb entrevistes amb diferents agents socials dels barris.

Juan José Porcel, el president veïnal de la Mion, un dels barris de Ponent, va assegurar ahir que, durant aquest temps, ha comprovat que "la policia de districte funciona i fa una bona feina" i va recordar als veïns que l'objectiu dels policies "no és fer por, sinó que siguin una garantia de vigilància i seguretat". El cap de la Policia Local, Alfons Sánchez, va assenyalar que, un cop els agents tinguin un coneixement exhaustiu dels barris, "podrem dissenyar campanyes i programes específics per a cada sector". Un dels agents de districte va dir que "fins ara, la nostra feina de policia era més aviat reactiva: anar on hi havia un problema i solucionar-lo. Ara, en canvi, procurem anticipar-nos-hi, fent patrullatge a peu pels carrers i contactant amb la gent". El regidor de Seguretat Ciutadana, José Luis Buenache, va concloure que "es tracta d'un canvi d'estratègia on la prioritat són les demandes quotidianes de la ciutadania".