La sentència condemna els agents autonòmics Nicolás Jesús Ledesma i Laura Cañas pels maltractaments que la víctima va patir durant la seva detenció i dins de la comissaria de Nou de la Rambla, però no pels quals va denunciar haver patit a les dependències de les Corts, atès que la Fiscalia no acusava per aquests fets.

El tribunal afirma tenir clar el que va passar la nit de l'1 d'octubre de 2006, però per respectar el principi acusatori no entra a valorar els presumptes maltractaments ocorreguts a l'interior de la comissaria de les Corts, davant la "vaguetat i falta de concreció" de l'escrit del fiscal sobre el que va passar en aquestes dependències policials, cosa que va impedir que es tractés l'assumpte al judici.

La condemna es basa principalment en el testimoni d'Eva M., una dona a qui els Mossos van detenir al costat de la víctima com q encobridora i que també va patir presumptes vexacions, encara que la Fiscalia va demanar que s'arxivés la causa per als tres mossos als quals se'ls imputaven a falta de proves suficients.

La víctima va ser detinguda l'1 d'octubre de 2006 quan baixava a comprar tabac al carrer Ginebra de Barcelona i va ser assenyalat per unes turistes nord-americanes, que van explicar als Mossos d'Esquadra haver estat víctimes d'un assalt sexual per part d'un grup de joves, denuncia que després va ser falsa.

Segons la sentència, els agents van agafar a la víctima, Javier G., el van mantenir pressionat contra els barrots d'una finestra del carrer i el van col·locar les manilles, després de la qual cosa els dos policies el van bufetejar "almenys en una ocasió" amb la intenció d'"humiliar-lo".

A més, el detingut va caure a terra en ensopegar quan el conduïen al cotxe patrulla, i el policia Nicolás Ledesma li va propinar diverses puntades de peu.

Una vegada traslladats a la comissaria de Nou de la Rambla, Javier G. i la testimoni Eva M. van ser conduïts a una habitació on van estar emmanillats a terra i en què la víctima es va queixar que li feien molt de mal els grillons, encara que els agents només se'ls van afluixar "després de molt insistir i després de bastant temps", afegeix el tribunal.

Posteriorment, Javier G. va ser traslladat a la comissaria de les Corts, on l'endemà va ser posat en llibertat sense que se li arribés a prendre declaració atès que l'actitud "desenfadada i poc seriosa" de les turistes va fer dubtar als Mossos de la veracitat de la seva denúncia.

Per a l'Audiència, no existeix cap dubte de la conducta "prepotent, desproporcionada i vexatòria" dels mossos d'esquadra, el deure dels quals, recorda la sentència, és protegir els ciutadans.

Segons la sentència, suposa un tracte degradant que dos agents "assaltin un ciutadà que camina tranquil·lament pel carrer (...), el copegin i intimidin dient-li que es menjaria una agressió sexual amb navalla, el tinguin peregrinant de dependència en dependència, el deixin emmanillat i tirat a terra i fins i tot es mofin d'ell quan demana trucar a la seva família, dient-li que això és a les pel·lícules".

En el seu veredicte, el tribunal qüestiona la versió dels mossos que van testificar en el judici, per tractar-se d'unes declaracions "estudiades, artificials, concretades i mancats d'espontaneïtat" davant del relat "natural i espontani" dels detinguts.

La sentència, que imposa també el pagament d'una multa de 450 euros als agents, és la segona que castiga mossos d'esquadra per maltractaments a detinguts en els últims mesos, després de la sentència que va condemnar a sis anys de presó tres agents per tortures.