Els Mossos d'Esquadra no s'han establert mai a les quatre oficines bagenques descentralitzades de la comissaria de Manresa. Els quatre locals es van crear l'any 2001 als pobles més allunyats de la capital, el mateix any de l'arribada del cos policial a la comarca del Bages. A la pràctica, però, cap de les dependències de Cardona, Moià, Navàs i Monistrol de Montserrat no han estat realment ocupades per agents de la policia catalana.

Tot i que, vuit anys després, les oficines de Cardona i Moià continuen exhibint el cartellet de "Mossos d'Esquadra", durant molt de temps les dependències van ser buides fins que van ser utilitzades per les respectives policies locals. Totes dues troben a faltar una presència més habitual de Mossos a les seves poblacions. Al seu torn, l'oficina de Monistrol de Montserrat va ser literalment eliminada per l'Ajuntament l'any 2003, quan hi va destinar la seu dels vigilants municipals. L'oficina de Navàs és l'única que els agents catalans utilitzen periòdicament durant les seves patrulles pel poble.

Malgrat això, les quatre oficines locals continuen constant en l'estructura de l'Àrea Bàsica Policial del Bages, juntament amb la comissaria central de Manresa, tal com es pot comprovar a la pàgina web dels Mossos. L'objectiu inicial d'aquestes oficines era que actuessin d'alguna manera com a subs-titutes de les casernes de la Guàrdia Civil, de manera que els veïns continuessin percebent la presència pròxima de policies.

Fonts dels Mossos d'Esquadra, però, expliquen que, si bé a l'inici del desplegament es va decidir instal·lar aquestes oficines, posteriorment es va comprovar que el model més factible i eficaç de cara als ciutadans era el de patrullatge als carrers i no pas la permanència diària en un despatx. "A nosaltres ens és molt més útil tenir una patrulla pels carrers del poble que no pas tenir dues persones tancades en una oficina", explica un portaveu del cos policial.

Una xarxa policial integrada

Les mateixes fonts recorden que el model policial català parteix d'"una xarxa integrada per Mossos i policies locals". Així, qualsevol denúncia o gestió als Mossos es pot tramitar a través de la Policia Local, sense que sigui necessari el desplaçament fins a la comissaria central de Manresa. "L'important és poder fer patrullatges mixtos de Mossos i de policies locals pels carrers d'aquests pobles. A més, l'objectiu inicial d'aquestes oficines és que només fossin ocupades de manera periòdica, no diària", explica el mateix portaveu del cos.

Amb tot, Cardona i Moià asseguren que la distància física amb Manresa impedeix una resposta ràpida dels Mossos en casos d'urgència, si no tenen cap patrulla a la rodalia. "El temps d'espera mitjana és de mitja hora", constata el cap de la Policia Local de Cardona, Ángel Navarro. "Això ens obliga que la Policia Local hagi d'assumir plenament les competències de seguretat ciutadana. Els veïns veuen els Mossos força allunyats", reconeix la regidora de Governació, Clotilde Farràs.

A Moià hi ha la mateixa percepció. "Hem d'assumir una despesa econòmica en la Policia Local que no ens hauria de pertocar, tenint en compte que els Mossos tenen una oficina pròpia, però que sempre és buida", manifesta el regidor de Seguretat Ciutadana, Lluís Gómez. "Ni els mossos que vénen a patrullar un cop per setmana no saben que tenen l'oficina", assegura el regidor. Fa uns anys, l'Ajuntament va desmuntar els ordinadors que hi havia a l'oficina "per falta d'ús".

La Policia Local de Moià també diu que el temps habitual de resposta és de "mitja hora". "Nosaltres només tenim una patrulla de dos agents a la nit el cap de setmana. Si tenim un problema greu a la sortida de la discoteca, com podrem afrontar-lo si els Mossos tarden mitja hora?", es pregunten.