Després de 17 anys a la Policia Local de Sant Joan de Vilatorrada, 14 dels quals com a caporal, Ángel Navarro és des del 2004 sergent de la Policia Local de Cardona.

Vostè ha estat en dos cossos de Policia Local, la de Sant Joan i la de Cardona. Hi ha diferències a l'hora de treballar?

La de Sant Joan era una policia que ja feia molts anys que estava rodada, i s'hi feien tot tipus de tasques. Aquí, en canvi, fins al 2001 hi va haver una caserna de la Guàrdia Civil. Fins llavors, la Policia Local no tocava gaires tecles de seguretat ciutadana i feia els treballs típics d'ordenació, trànsit, atestats d'accidents... El 2001, però, amb l'arribada dels Mossos, hi va haver un canvi fort, ja que la seva comissaria és a 30 quilòmetres de Cardona. Nosaltres som els únics que estem en primera línia. Els Mossos faran la continuació de qualsevol diligència, però les primeres diligències de qualsevol tema en seguretat ciutadana les fem normalment nosaltres.

A les seves dependències també hi consta que és la seu d'una oficina de Mossos d'Esquadra.

Sí, perquè amb el desplegament, teòricament, hi havia d'haver una oficina d'atenció al ciutadà, però no s'utilitza. Els Mossos van venint periòdicament per fer patrulles de proximitat i també sempre que necessitem una unitat de suport, però una presència regular no existeix.

Pel que fa a plantilla, la Policia Local s'ha pogut anar adaptant a la nova situació?

Sí, com a tot arreu, hem hagut de reestructurar el cos per donar un nou gir a la situació. Ara, a la Policia Local som sis agents, un caporal i un sergent. Dos dels agents que tenim van a l'escola i s'estan suplint amb dos interins amb caràcter substitutori.

Amb vuit policies es pot donar un bon servei al poble?

Amb vuit persones podem cobrir les 24 hores els set dies a la setmana, però amb l'inconvenient que s'han de cobrir franges del dia amb la patrulla d'una sola persona. Això ens passa alguns matins i algunes tardes i fins tot alguna nit, però, evidentment, no els caps de setmana. Però això passa aquí i a altres policies locals de pobles petits i mitjans. El nostre objectiu seria arribar a un nombre ideal de plantilla per cobrir les 24 hores de serveis d'una manera coherent. La xifra de dotze agents seria segurament la millor per treballar.

Què passa quan hi ha un únic agent i es troba amb un servei urgent com un robatori amb força que es doni en aquell moment?

Doncs que automàticament ha de demanar suport als Mossos. A vegades, tenen una patrulla de proximitat a prop del poble, però, habitualment, el temps de resposta més freqüent és al voltant d'una mitja hora. En general, puc dir que arribem al 90% de les situacions. Ara, que es resolgui amb més o menys rapidesa un problema, això depèn dels mitjans.

Reclama a l'Ajuntament un augment de la plantilla?

El demanem contínuament, però és cert que el consistori ha fet fins ara un esforç. Fa cinc anys, la plantilla era de sis agents. Hem d'entendre que l'Ajuntament té el pressupost que té. Tècnicament voldríem un ritme més ràpid, però no sempre és el que un voldria.

Quants efectius tenia la Guàrdia Civil de Cardona?

Entre deu i dotze efectius.

Per tant, més que els que té ara la Policia Local. Hi ha veïns que trobin a faltar aquell cos?

No em trobo gaire amb aquestes apreciacions. Com a norma general, la gent accepta bé el servei, però hi ha una consciència clara que podria ser millor.

Les oficines de la Policia Local es troben a l'interior de l'Ajuntament. Hi ha la perspectiva d'obrir una nova seu?

Quant a instal·lacions, hi ha hagut millores, però tocaria adequar-les al que és un sistema de policia, per treballar correctament i guanyar intimitat de cara a la ciutadania. El millor seria sortir del consistori i tenir una seu pròpia.

Com estan els números de seguretat ciutadana a Cardona?

No és una població excessivament complicada. Sí que hi ha força problemes de convivència, però són els mateixos que hi ha a tot arreu.