Els Mossos d'Esquadra van detenir la setmana passada a l'Aeroport de Barcelona una parella, d'origen colombià i veïna de Cerdanyola del Vallès, especialitzada en el robatori amb força a interior de domicili. En concret, la policia els imputa una vintena de robatoris comesos al Bages, Osona, als dos Vallès i a Sant Sebastià. La parella va ser detinguda quan feia cua a l'aeroport per embarcar per marxar a Colòmbia amb gran part dels objectes sostrets. Un dels detinguts estava fent un curs de manyà on aprenia mètodes per poder obrir portes. La investigació continua oberta i es centra en poder determinar la procedència de tot el material recuperat i així poder retornar-lo als seus legítims propietaris.

Els mossos van iniciar una investigació al maig en tenir coneixement de diversos robatoris amb força comesos en domicilis de les comarques d'Osona i el Bages, i que tots ells tenien un alt grau d'especialització i similitud. Les característiques dels robatoris que s'havien comès van portar els investigadors a pensar que els podien haver fet unes mateixes persones, amb uns alts coneixements sobre com accedir als pisos de la manera més ràpida i discreta.

Les investigacions van permetre identificar els dos presumptes lladres, Máximo G. Y., de 30 anys i nacionalitat colombiana, i Graciela S., qui diu tenir 21 anys i nacionalitat nord-americana malgrat que els mossos sospiten que aquestes dades facilitades per la detinguda són falses.

Els mossos van poder determinar que les dues persones compaginaven la seva activitat delictiva a Catalunya amb viatges a al País Basc, en concret a Sant Sebastià on, en estades de tres o quatre dies, haurien comès robatoris seguint les mateixes tècniques, segons fonts policials.

La policia va corroborar les seves hipòtesis sobre l'alt grau de preparació dels presumptes lladres ja que es va constatar que un d'ells es desplaçava fins la localitat de Còrdova (Andalusia) on prenia part en un curs de manyà per ampliar els seus coneixements en l'obertura de tot tipus de porta. En aquest curs, es formava professionals per poder obrir panys, se'ls ensenyava tècniques d'extracció de bombí, tècniques amb rossinyols i fabricació de claus mestres.

La policia també va constatar que la parella portava un alt nivell de vida, impropi de persones que no disposen de cap tipus de feina. Segons els mossos, els detinguts, circulaven amb cotxes llogats, vestien robes cares, duien rellotges de gamma alta o pagaven en efectiu lloguers d'immobles.

En el marc de la investigació, els mossos van tenir coneixement que els lladres estaven recollint gran quantitat de diners i es disposaven a fugir en direcció a Colòmbia, el seu país d'origen.Així, la setmana passada, la policia va muntar un dispositiu de control a l'Aeroport de Barcelona per poder interceptar la parella abans que pogués sortir del país. Així, la policia va localitzar i detenir Máximo G. Y., de 30 anys i nacionalitat colombiana, i Graciela S. quan es trovaben a la cua de facturació de la Terminal 1. Els mossos van trobar a l'interior de les seves maletes rellotges suïssos de luxe, una important quantitat de joies, ordinadors portàtils amb els números de sèrie ratllats i diners en diferents monedes (euros, dòlars i lliures esterlines).

En el posterior escorcoll del domicili dels detinguts a Cerdanyola del Vallès, la policia va trobar més joies presumptament provinents de robatoris, diners, rellotges de gamma alta, eines específiques per forçar portes de domicilis així com els apunts del curs de manyà al que havia assistit Máximo G. Y.

Els detinguts van passar a disposició del jutjat d'instrucció número 1 de Vic que va ordenar l' ingrés a presó de totes dues persones acusades de nombrosos robatoris amb força. De moment, el jutge els imputa tres robatoris a Vic tot i que, segons els mossos podrien estar relacionats amb una vintena de fets similars registrats a Sant Sebastià, el Bages, Osona i la zona dels vallesos.

La investigació continua oberta i es centra en poder determinar la procedència de tot el material recuperat i així poder retornar-lo als seus legítims propietaris.