Un lladre de Cerdanyola del Vallès va viatjar fa uns mesos a Còrdova per assistir a les classes d'un manyà que ensenyava a futurs professionals de la serralleria les tècniques d'obertura de panys. Òbviament, la seva intenció no era pas dedicar-se a aquest ofici, sinó la d'adquirir les habilitats suficients per poder forçar amb rapidesa els panys dels pisos on volia entrar a robar. Ho va fer en tres habitatges de Manresa, en tres de Vic i ho podria haver fet en una vintena de casos més, al Bages, a Osona, als dos Vallès i a Euskadi, que els Mossos d'Esquadra continuen investigant. Els agents el van detenir el cap de setmana passat amb la seva parella a l'aeroport del Prat, just quan tots dos es disposaven a fugir a Colòmbia.

L'ofici de manyà s'aprèn habitualment al mateix lloc de feina, però de tant en tant se celebren cursos per tot l'estat, els últims dels quals, per exemple, a Saragossa o a Còrdova. En aquests cursos, s'aprèn a obrir tot tipus de panys, també els més moderns, dotats d'escuts de seguretat. "Tots els panys es poden arribar a obrir si se n'aprèn. Amb una diferència important, però: els manyans ho hem de fer amb molta cura, sense fer malbé el pany, mentre que els lladres ho tenen molt més fàcil: els destrossen", constata un manyà de Manresa, Josep Circuns.

Per fer-ho, disposen de diferents eines, i de fet la majoria estaven a l'abast dels lladres detinguts. Rossinyols per obrir panys fàcils, potes de cabra, claus angleses o simplement el martell i l'escarpa. En el cas dels dos detinguts, estudiaven els moviments dels inquilins dels pisos que elegien com a víctimes i hi entraven quan estaven segurs de la seva absència, sempre en plena llum del dia. Ella, Graciela S., de 21 anys i de nacionalitat nord-americana, es quedava a l'entorn fent tasques de vigilància i ell, Máximo G. Y., de 30 anys i d'origen colombià, entrava al pis forçant la porta. Per fer-ho, disposava de les eines per extreure els bombins dels panys. Fins i tot, ell mateix s'havia construït claus falses. Un cop a dins, s'apoderava dels objectes de més valor. Disposava fins i tot d'un detector de puresa de joies i una balança per saber-ne el pes. Així, l'individu tenia temps per endur-se les joies de més valor i deixar al pis les que en tenien menys.

La investigació, que es va iniciar el mes de maig, ha anat a càrrec de la unitat d'investigació de la Regió Policial Central. La policia va observar que la parella tenia un alt nivell de vida, impropi de persones sense feina, i circulaven en cotxes llogats, portaven roba cara i duien rellotges de gamma alta. La investigació continua oberta i se centra a poder determinar la procedència de tot el material robat, que se sospita que prové de domicilis del País Basc, del Bages, d'Osona i dels dos Vallès.