El Tribunal Suprem ha confirmat la sentència de l'Audiència Provincial de Barcelona que va condemnar a penes d'entre 25 i 43 anys de presó els nou acusats de la mort a ganivetades del jove de Berga Josep Maria Isanta durant les festes de la Patum del 2005.

L'alt tribunal desestima d'aquesta manera els recursos interposats pels condemnats, que veuen esvaïda així la seva última oportunitat de reduir la pena, ja que el Suprem és l'última instància judicial a qui podien recórrer.

Els fets van tenir lloc el 28 de maig del 2005 a la matinada, quan un grup de quinze persones (els nou acusats i sis més de menors) es van desplaçar a l'espai de concerts de la Patum i van començar a agredir altres joves, tot provocant ferides de diversa consideració a dotze persones. Després, van envestir el germà de Josep Maria Isanta. Aquest últim va acudir en defensa seva, moment en què va ser envoltat pel grup agressor, que li va propinar cops de puny i puntades de peu, així com tres punyalades, que li van provocar mort.

El Suprem conclou que els autors coneixien perfectament que amb la navalla podien causar la mort d'Isanta, i més tenint en compte que sabien que no podien controlar la direcció de les ganivetades, ja que Isanta s'intentava defensar dels agressors, que li podien fer mal en qualsevol dels seus punts vitals. A més a més, els jutges confirmen que l'assassinat va ser fet amb traïdoria "per l'abús de la indefensió de la víctima".

La sentència també considera que "és fora de discussió que un grup que ataca persones que es troben en un acte públic atempta contra la pau i l'ordre públic i que els assistents no poden estar tranquils quan perceben que indiscriminadament poden ser objecte de l'atac". D'altra banda, el text nega que els antecedents de molts dels acusats hagin influït en la valoració de la prova. A més, afegeix, "l'absència de lesions dels acusats no acredita que ells no vagin ser els agressors" i referma la "coautoria" de tots els condemnats, ja que cadascun "va tenir una aportació rellevant al delicte".