Els Mossos d'Esquadra varen detenir el passat dilluns 26 d'abril a la tarda Valentí R.C., de 30 anys d'edat i veí de Cardona (Bages), acusat de cometre set petits incendis forestals al municipi al llarg de gairebé tres mesos. El detingut va passar aquest dijous a disposició judicial i, posteriorment, va ingressar a presó per ordre del jutjat número 2 de Manresa. El jove va ser sorprès per uns ciutadans prop d'una pista forestal on s'havia produït un petit foc. Els testimonis varen alertar la policia de la presència d'aquest home, en actitud sospitosa i que fugia del lloc on havia començat a sortir fum, i varen retenir-lo fins a l'arribada d'agents de la Policia Local, els Agents Rurals i els Mossos.

Les investigacions posteriors varen permetre atribuir al detingut sis incendis més al municipi de Cardona. El primer incendi es va produir el passat 1 de febrer en un polígon industrial de Cardona i va afectar una superfície de 729 metres quadrats de terreny d'erm i matolls. Dos dies després, hi va haver el segon incendi, amb focus independents, que varen cremar un total de 1.760 metres quadrats d'herbes i matolls. Les zones cremades van ser des de la zona coneguda com La Plantada de la Costa del Castell, una superfície propera al camp de futbol de Cardona i un espai pròxim al paratge de la Bòfia.

El dijous 11 de febrer, al punt quilomètric 2,8 de la BV-3001, dins el terme municipal de Cardona, es va extingir un foc que havia cremat més de 6 metres quadrats de terreny amb fort pendent. El quart incendi es va produir diumenge 28 de febrer cap a les cinc de la tarda en una zona coneguda com la Costa del Castell i va afectar prop de 900 metres quadrats de matolls. Entre els dies 4 i 5 de març, i en la mateixa zona del Castell de Cardona, es varen incendiar més de 1.800 metres quadrats de terreny.

Finalment, l'últim episodi incendiari es va dur a terme el passat 26 d'abril. Un petit foc va cremar una hectàrea de terreny prop d'una pista forestal dins del terme municipal de Cardona. Aquell mateix dia va ser detingut Valentí R. C. com a presumpte autor del foc i se li va requisar un encenedor. En les investigacions realitzades pels Mossos d'Esquadra, amb la col·laboració dels Agents Rurals, es va determinar que tots els incendis van ser provocats i que el presumpte autor dels focs era la persona detinguda.