L'assassí confés d'Olot, Pere Puig, no va oposar resistència quan va ser detingut per la Policia Local i va admetre la planificació del crim en declarar que "havia" d matar les seves quatre víctimes, que estava "agobiat" i que ho havia "pensat molt" durant els dies previs al tiroteig.

Segons que ha explicat avui en declaracions a la premsa Rafael, l'agent de la Policia Municipal d'Olot número 453, un dels que va procedir a la detenció del presumpte homicida, Puig va sortir tranquil·lament de l'oficina de la Caixa Mediterrani (CAM), en la qual va matar les seves dues últimes víctimes, i es va lliurar a les autoritats sense posar resistència.

"Nosaltres ens havíem aturat al costat del seu cotxe perquè estava mal estacionat i, en veure que estava en marxa, ens vam quedar allà esperant que aparegués el propietari", ha detallat després de declarar davant del jutge aquest policia, qui ha admès que, en aquell instant, no tenien "ni idea de tot el mal que havia fet".

L'agent 453 ha explicat que va ser la propietària de la floristeria que hi ha al costat del banc qui els va avisar que havia sentit trets i que, just després, sense necessitat d'entrar al banc, Puig va sortir de l'oficina de la CAM amb la seva escopeta a la mà dreta apuntant a terra.

Allà mateix li van demanar que es documentés i, una vegada comprovat que hi havia dos morts, el van immobilitzar, el van emmanillar i el van detenir mentre l'acusat els explicava que ho havia fet "perquè havia de fer-ho", que duia "molts dies pensant-ho" i que estava "agobiat".

"Va dir que (Joan) Tubert -el constructor per a qui treballava Pere Puig i al primer a qyu va assassinar- li devia la paga de Nadal i la de juny, que li havia demanat diverses vegades i que sempre li donava llargues. Va dir, a més, que al banc li havien reclamat un deute de 5.000 euros que ell ni s'hi havia gastat ni tenia aquells diners per retornar-los", ha indicat el policia.

Una vegada Puig va estar dins del cotxe patrulla, l'agent 453 va dipositar l'arma del detingut a terra per tancar la porta i l'escopeta es va disparar sola causant danys a la façana d'una funerària situada a l'edifici contigu a l'oficina bancària.

"Al principi creia que es tractava d'una escopeta de ploms, després li vaig preguntar si era un calibre 22 i em va dir que era un 30-06, un calibre de caça per matar senglars molt potent", ha explicat l'agent.

Rafael s'ha emocionat en recordar a les víctimes: "Les coneixia a totes, especialment l'Anna", Anna Pujol era la treballadora de banca que va morir en el segon escenari dels crims.

"Ahir vaig estar parlant amb el seu germà. Diu que la gent que coneix Puig diu que és bona persona, però una persona deixa de ser bona quan fa coses com aquesta", ha assenyalat l'agent.

Als jutjats d'Olot, avui era a més el torn de les declaracions dels familiars dels morts i dels Mossos d'Esquadra a càrrec del cas des del passat 15 de desembre, quan Puig va matar Joan i Àngel Tubert al bar 'La Cuina de l'Anna' i Rafael Turró i Anna Pujol a l'oficina de la CAM d'Olot.

La dona de Joan Tubert, Joaquina Ruiz Gómez, i la seva filla han entrat a les dependències judicials amb aspecte seriós, agafades de la mà i acompanyades de l'advocat de la família, Carles Monguilod.

Joaquina Ruiz Gómez ha declarat avui que el seu marit li havia comentat "que si no tenia feina tancaria l'empresa" -un dels mòbils del crim al qual apunta la defensa- i ha comentat que Puig sempre va ser molt "correcte" en el seu comportament i fins i tot el considerava "una persona tímida, que abaixava el cap".

A la dona de Tubert no li constava que el seu marit tingués cap problema amb Puig, que el dia dels assassinats estava donat d'alta com a treballador de l'empresa i que, fins i tot, a dia d'avui ho continua estant.