Un dels principals implicats en el cas Josep Maria Isanta, Santiago Sánchez Pachón (de 39 anys), va morir diumenge passat a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada. La possible causa de la mort seria una sobredosi d'heroïna, segons han explicat fonts properes al centre, que no han pogut ser confirmades oficialment ja que el departament de Justícia espera tenir el resultat complet de l'autòpsia. Santiago Sánchez Pachón estava intern en un mòdul anomenat de confiança, on els interns tenen un cert nivell d'autogestió amb el compromís de tenir un comportament adequat i estar allunyats del consum de drogues.

El jove Josep Maria Isanta va rebre l'atac d'un grup de joves també de Berga i va morir apunyalat la matinada de divendres de Patum. La mort va trasbalsar la població de la ciutat i la notícia es va seguir arreu. La sentència va establir una condemna conjunta per als implicats, que en el cas de Santiago Sánchez Pachón era de 25 anys i de 9 mesos de presó, segons el document judicial del mes de novembre del 2007. En concret, se'l condemnava a 11 anys i a 3 mesos per un delicte d'assassinat amb traïdoria, i a dues penes més que sumaven gairebé 4,5 anys de presó per dos delictes d'homicidi en grau de temptativa. A més a més, acumulava altres penes per desordre públic. Amb tot, Sánchez Pachón no era dels que tenien la pena més alta. Abans d'haver comès aquest delicte no tenia antecedents penals, tot i que sí que era coneguda l'addicció a les drogues i a l'alcohol. Per aquest cas, hi ha 6 imputats més que tenen penes que sumen 43 anys de presó, un altre amb 38 anys de condemna i Pablo Enrique Méndez Vizueta, que en compleix 26, i que actualment també és intern de la presó de Lledoners. Els altres són en altres presons catalanes.

Sánchez Pachón estava intern al mòdul 6 de Lledoners, el conegut com a mòdul de "confiança", un espai on hi ha una actitud de més laxitud en el control del grup, ja que es tracta de presos que sota la tutela del serveis terapèutics intenten reconduir les addiccions. Segons fonts de treballadors del centre, el model té menys presència de funcionaris de presons, i els presos tenen un sistema d'organització en comissions que els ha de permetre millorar les seves conductes.

A la presó de Lledoners, aquest mòdul, que es veia una mica com l'exemple d'èxit del centre, fa aproximadament un any i mig que està en servei, impulsat per la direcció i en contra de l'opinió de funcionaris. La mort de Santiago Sánchez Pachón és la primera que té lloc en aquestes cel·les.

La hipòtesi que explicaria la situació és que un dels interns va aconseguir que familiars de fora li passessin droga en una visita de cap de setmana. Ell l'hauria repartit entre un grup petit d'interns. El consum deuria ser generalitzat entre els interns que hi van tenir accés, tot i que no ha transcendit que hi hagués més problemes.