El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha anunciat aquest dijous a la tarda a Tarragona que el Departament que dirigeix estudia, dins la reorganització del pla d'ordenació prevista pel proper mes d'octubre, agrupar les llistes d'espera dels hospitals d'un mateix territori. D'aquesta manera, segons Ruiz, una comissió oferiria als pacients l'opció d'escollir algun dels centres hospitalaris dins la mateixa regió sanitària. A tall d'exemple, un pacient del Tarragona podria optar a ser atès als hospitals del Vendrell, Valls, Santa Tecla, Joan XXIII de Tarragona o al Sant Joan de Reus en el cas, i sempre que el pacient ho volgués, el temps d'espera en aquests centres hospitalaris fos inferior.

El conseller ha insistit que el món de la medicina és molt més que números i pressupostos i ha assegurat que en aquests casos, cal respectar la voluntat dels pacients de ser atesos ''pel metge de sempre'' tot i haver d'esperar uns mesos més per ser intervingut.

Boi Ruiz, que ha arribat als Serveis Territorials de Salut de Tarragona amb fortes mesures de seguretat, ha dit que la ''situació és difícil però no tràgica'' i que el Departament estan gestionant aquest servei públic en funció dels diners disponibles. En clau econòmica, Ruiz ha dit que els diners dels que disposa el Departament ''no són els que ens mereixem i per aquest motiu, demanen un nou pacte fiscal amb l'Estat''. Així mateix, Ruiz ha recordat que enguany la Generalitat ha pagat 5.000 MEUR en pagar deuta i venciment de crèdits i, tot i amb això, les polítiques socials representen el 70% dels pressupostos de la Generalitat.

Ruiz ha insistit que en cap moment s'està posant en qüestió el model de salut català i que en tot cas, de no haver fet els canvis pertinents aquest model ''sí'' que aquest estaria ''greument en perill''. Amb tot, el conseller ha posat de relleu que els canvis fets no són rígids i que en funció de les necessitats podrien aplicar-se noves mesures sempre hi quan els informes tècnics i no la sensació subjectiva, ho demostrin.

El conseller ha assegurat que cal apostar per un canvi de model on l'important ja no és la quantitat de llits sinó el servei i la qualitat d'aquest que es pot oferir als malalts. Ruiz ha insistit que cal aplicar cada cop més un ''model en xarxa'' basat en la racionalització on els excedents d'un territori puguin ser reubicats en altres zones del país amb més demanda.

Urgències a la baixa

El conseller ha qualificat d'''absoluta normalitat'' la implantació del nou mapa sanitari a Tarragona i que porta implícit el tancament de 14 centres d'atenció primària (CAP's) durant la nit. Ruiz i el director dels Serveis Territorials de Salut, Josep Mercadé, han assegurat no hi ha hagut cap incident destacat i s'ha pogut constatar una reducció del número de visites als serveis d'urgència a centres hospitalaris com el Joan XXIII de Tarragona o el Pius de Valls. Al complex de Tarragona les urgències han disminuït prop d'un 4% mentre a a la capital vallenca un 7%.

Així mateix i en relació a les atencions domiciliàries, al Camp de Tarragona s'han produït uns 27 domicilis durant els 5 primers dies, una mitjana de 5,4 atencions diàries.