Un home de nacionalitat marroquina que va ser detingut pels Mossos d'Esquadra està ingressat a la UCI de l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa en coma profund després d'haver-se intentat suïcidar al mateix centre, quan es trobava sota custòdia policial. L'home va aprofitar l'absència dels agents a l'habitació per deslligar-se el cordó de la sabata i fer-lo servir per penjar-se al pom de la porta. Els metges donen poques esperances que sobrevisqui i, en el cas que ho faci, veuen difícil que recuperi el coneixement.

Els fets van ser denunciats ahir a aquest diari per la germana de la víctima i van ser confirmats pels Mossos i per altres fonts properes. La detenció va tenir lloc el 31 d'agost passat a Manresa, on vivia la víctima, Mustapha el Marrakchi, de 34 anys. L'home es trobava en situació il·legal a l'estat espanyol i, de fet, ja havia estat expulsat una vegada per la Policia Nacional. Per aquest motiu, tenia una prohibició d'entrada al territori espanyol. Des de l'any passat, però, tornava a viure a Manresa.

El 31 d'agost, estava conversant amb un amic al carrer de les Escodines de Manresa, quan va passar pel seu costat una patrulla dels Mossos d'Esquadra, fet que va portar els dos homes a fugir corrents. Segons va assegurar ahir Latifa el Marrakichi, germana de Mustapha, ell va fugir per "por", davant la possibilitat que els Mossos poguessin denunciar-lo per la seva situació il·legal al país. Els Mossos d'Esquadra, en canvi, van negar ahir que la seva intenció fos identificar els dos homes, però van afegir que, en veure que fugien, van cridar-los l'alto. Mustapha el Marrakichi no va fer cas de l'ordre, va continuar corrent i es va amagar a l'interior d'un contenidor. Una dona d'edat avançada que el va obrir per llançar-hi les escombraries va descobrir-lo i va fer un crit a causa de l'ensurt. En sentir-la, els Mossos van acudir a l'indret i van detenir El Marrakichi.

Els Mossos d'Esquadra expliquen que van detenir-lo únicament per desobediència a l'autoritat, per no fer cas de l'ordre d'aturar-se. Segons les mateixes fonts, la policia va comprovar que tenia antecedents per robatori amb violència, tot i que eren anteriors a la seva expulsió de l'estat espanyol. A més, la documentació que presentava era falsa, ja que presentava una altra identitat.

L'home tenia una ferida a la cella i, per aquests motiu, els Mossos van traslladar-lo a l'hospital de Sant Joan de Déu, tal com solen fer amb molts arrestats abans de portar-los a la comissaria. A partir d'aquí, la policia assegura que l'home, des del moment de la seva detenció, va mostrar una actitud tranquil.la i conciliadora, del tot col·laboradora amb els agents. Per aquest motiu, els agents no van desconfiar en cap moment que pogués cometre actes violents o autolesius. Un cop a l'hospital, el detingut va ser ubicat en un dels boxs penitenciaris destinats exclusivament a persones privades de llibertat (com ara els detinguts per la policia o els presos de Lledoners). Segons fonts policials, com que l'home no mostrava cap actitud agressiva, els Mossos van emmanillar-lo amb les mans al davant, perquè pogués tenir una posició més còmoda, i no amb les mans al darrere, on hauria tingut una mobilitat nul·la. Tampoc no li van treure els cordons de les sabates. Segons les mateixes fonts, és obligatori treure'ls quan arriben a comissaria, però no a l'hospital, on només es fa quan els agents creuen que hi ha algun risc d'usar-los per autolesionar-se. En aquest cas, diuen les mateixes fonts, no es va valorar que hi hagués aquest perill, i per tant, no es van prendre mesures de caràcter preventiu.

D'aquesta manera, mentre esperava ser atès per una doctora, els Mossos d'Esquadra van deixar sol el detingut a l'interior del box. Segons les mateixes fonts, els agents anaven entrant puntualment a l'interior de l'habitació, però la major part de temps es van quedar a fora, controlant que no en sortís.

Quan la doctora hi va anar per atendre'l, però, no va poder obrir la porta i va necessitar l'ajut dels Mossos per fer-ho. Un cop a dins, van comprovar que el que obstaculitzava la porta era precisament el cos de Mustapha: s'havia col·locat al coll un cordó de la sabata i se l'havia lligat al pom de la porta. Després, s'havia arrossegat pel terra fins que la pressió del cordó el va asfixiar. En descobrir els fets, immediatament els metges de l'hospital van fer-li maniobres de reanimació, però, segons sembla, ja feia estona que la sang havia deixat d'arribar al cervell.

Des d'aleshores, la víctima es manté en vida en un coma induït, amb poques possibilitats de supervivència. Els Mossos han emès un informe en què consideren correcta l'actuació, ja que conclouen que la valoració de l'actitud del detingut va ser correcta i que, per tant, era imprevisible que es volgués suïcidar. I defensen que, malgrat que estigui sota la seva custòdia, no poden vigilar permanentment un arrestat si està tancat en un box hospitalari d'alta seguretat i mostra una bona conducta.