Mustapha el Marrakchi, l'home de 34 anys que estava en coma després d'haver estat detingut pels Mossos d'Esquadra, va acabar morint ahir a la matinada a l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa, on estava ingressat des del 29 d'agost passat. Els metges, de fet, ja havien mostrat molt poques esperances que pogués sobreviure i l'home, els últims dies, ja havia estat desconnectat de l'aparell que el tenia en respiració artificial.

El Marrakchi es trobava en coma després que els Mossos i una doctora el trobessin penjat amb els cordons de la seva sabata al pom de la porta del box penitenciari on es trobava, a l'hospital de Sant Joan de Déu. Els Mossos asseguren que l'home es va suïcidar, versió que haurà de corroborar el jutjat d'instrucció número 5 de Manresa, que investiga el cas.

En el cas que el jutge confirmi la versió oficial del suïcidi, la fiscalia demanarà l'arxivament del cas, en considerar que l'actuació dels policies que van deixar sol el detingut a l'interior del box penitenciari no comporta cap responsabilitat de tipus penal. Així ho han assegurat fonts de la fiscalia a aquest diari, si bé han matisat que la seva posició final dependrà del resultat de la investigació del jutge i de constatar que s'hagin practicat totes les proves.

L'acusació particular, que representa la família d'El Marrakchi, en canvi, té previst denunciar els Mossos si queda demostrat que l'home es va suïcidar. "El que volem és que es practiquin totes les proves per aclarir els dubtes i les contradiccions que els mateixos Mossos han mostrat després del cas", van explicar fonts de l'acusació particular, tot afegint: "si es demostra que es va suïcidar, llavors serà més evident que els Mossos no van garantir la seguretat del detingut, com és la seva obligació. Els agents haurien d'haver impedit que un detingut sota la seva custòdia se suïcidés". L'acusació particular denunciaria aleshores la policia "perquè serà evident la negligència o l'error en la custòdia".

Fa onze dies, unes 250 persones es van manifestar pel centre de Manresa per exigir "la veritat del cas" i posant en dubte la versió del suïcidi, a causa de la singular forma com ho hauria fet. Entre els manifestants, hi havia nombrosos membres de la comunitat marroquina de Manresa.

El Marrakchi va ser detingut el 29 d'agost acusat de desobediència a l'autoritat. L'home, amb antecedents, vivia a Manresa en situació il·legal a l'estat espanyol, d'on havia estat expulsat un cop.