La presència de fum procedent del tabac s'ha reduït en més d'un 90% en l'últim any gràcies a l'entrada en vigor l'1 de gener passat de la nova llei antitabac, que prohibeix fumar en tots els espais tancats d'oci i restauració, com bars, restaurants i discoteques. Un estudi de la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) ha analitzat diversos locals de Barcelona i Terrassa, a més de Madrid i Santiago de Compostel·la, on s'ha evidenciat l'important reducció comparant les dades de novembre i desembre de l'any passat, just abans d'entrar en vigor la prohibició, amb les dades dels passats mes d'abril i maig.

Es van fer 140 medicions de nicotina en fase de vapor i 58 medicions de partícules inferiors a 2,5 micres de diàmetre. La presència mitjana de nicotina va passar de 5,74 micrograms per metre cúbic a 0,54, mentre que les micropartícules van passar de 235,62 micrograms per metre cúbic a 20,40.

La SEE recomana que no es deixi fumar a les portes dels locals, ja que això fa entrar una part del fum a l'interior del bar o restaurant.