La titular del jutjat d'instrucció número 2 de Manresa va decretar ahir presó preventiva sense fiança per a nou dels dotze detinguts dimecres acusats d'haver participat en la brutal agressió neonazi de davant de la sala Stroika de Manresa, el 23 de març. La majoria d'ells són del Vallès Occidental i tenen antecedents per agressions racistes. En canvi, va deixar en llibertat provisional dos veïns, d'Igualada i de Capellades, en tenir menys proves de la seva participació en els fets. El dotzè acusat és un menor d'edat, que ha passat a disposició de la fiscalia de menors.

En la seva resolució, la magistrada imputa fins a sis delictes a cadascun dels onze detinguts majors d'edat, inclosos els dos anoiencs. El delicte més greu és el d'assassinat en grau de temptativa, ja que la jutgessa conclou que els agressors tenien la intenció de matar l'adolescent de 16 anys que va acabar ferit molt greu. També els atribueix dos delictes de lesions, ja que van agredir dos joves més, i un d'incendi, perquè van llençar bengales enceses a l'interior d'un vehicle amb ocupants. Per últim, els imputa un delicte de pertinença a banda organitzada i un altre de tinença il·lícita d'armes. Tot i que molts dels acusats estan relacionats amb diversos grups d'ideologia d'ultradreta i neonazi establerts a Catalunya, la jutgessa, però, no els ha atribuït cap delicte de tipus ideològic.

La gran majoria dels detinguts tenen antecedents judicials i policials relacionats amb agressions i baralles algunes de les quals amb connotacions xenòfobes i racistes. La majoria tenen relació amb diversos grups d´ideologia d´ultradreta i neonazi que tenen presència en diversos punts de Catalunya.

Les declaracions van començar a les 10 del matí davant la magistrada d'instrucció 2 de Manresa i la majoria dels detinguts es van negar a declarar (sis no van voler declarar i els altres cinc sí que ho van fer).

No es descarten més detencions

Les detencions, tal com va publicar ahir Regió7, es van fer durant el dia de dimecres als domicilis dels acusats, situats principalment al Vallès Occidental, en municipis com Terrassa, Viladecavalls i Castellar del Vallès, però també a l'Anoia. Un dels arrestats, a més, freqüentava un domicili al Bages. Tot i que el gros de les detencions planificades ja s'ha realitzat, els Mossos mantenen la investigació oberta, ja que no se'n descarten més.

L'operació no va passar gens desapercebuda entre els veïns dels acusats, on van acudir nombrosos agents armats i coberts amb passamuntanyes. Els Mossos van escorcollar cadascun dels domicilis i hi van confiscar armes blanques i diverses peces de roba amb estampats relacionats amb la simbologia nazi. Es dóna el cas que un dels detinguts ja havia estat arrestat una altra vegada per la seva suposada relació amb una agressió racista a una persona negra, a Madrid.

Els fets van tenir lloc el 23 de març al vespre a l'avinguda dels Dolors, a les portes de la sala Stroika, on hi havia diversos joves esperant per poder entrar a un concert antifeixista, a càrrec dels grups Non Servium i Kop. En aquell moment, un grup del voltant d'una desena de neonazis va irrompre a l'indret armats amb barres de ferro, punys americans, i van agredir tres joves. Dos d'ells van resultar ferits lleus, però un altre, de 16 anys, va rebre ferides molt greus, que el van tenir hospitalitzat tres setmanes a la Mútua de Terrassa. El jove es va mostrar convençut que els neonazis l'havien volgut matar i que el van deixar estar quan van creure que estava mort.

Dos dies després dels fets, unes 250 persones es van mobilitzar a Manresa per rebutjar l'atac feixista. Una setmana després, es va tornar a repetir la convocatòria de protesta. L'Ajuntament ja va anunciar aleshores que es presentarà com a acusació particular del cas.