Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir quatre acusats més d'integrar el grup feixista que va apallissar tres nois davant de la sala Stroika de Manresa, el 23 de març passat. Un dels detinguts, Daniel M. M., és veí de Sant Vicenç de Castellet. Dos de la resta d'arrestats són de Tarragona, mentre que el quart és veí de Blanes (la Selva).

Amb l´operació d´ahir, de la qual va tenir coneixement aquest diari, la policia catalana dóna per finalitzada la investigació del cas, ja que conclou que ja han caigut pràcticament totes les persones que es van desplaçar a Manresa per agredir els assistents a un concert antifeixista a la sala Stroika, un dels quals va resultar ferit molt greu. Les quatre detencions se sumen a les dotze que es van fer el 13 de juny passat, amb la qual cosa la xifra total s´eleva a setze. Encara quedaria per identificar una possible dissetena persona, tot i que, en aquest cas, no hauria participat de forma activa en els fets.

ACN/ Durant els operatius, s'han fet set entrades i escorcolls en domicilis de cinc dels detinguts son s'han intervingut armes prohibides, com punys americans, armes blanques, material pirotècnic i altres objectes contundents, així com també força material d'ideologia nacionalsocialista.

Els quatre detinguts d'aquest dilluns estan acusats dels delictes d'assassinat en grau de temptativa, incendi, lesions, danys i desordres públics. El passat 13 de juny ja es van arrestar 12 persones més, de les quals nou van ingressar a la presó per ordre del jutjat d'instrucció número 2 de Manresa, mentre que dues persones més van quedar en llibertat amb càrrecs i l'obligació de personar-se quinzenalment al Jutjat. El dotzè detingut, menor d'edat, va ser presentar a Fiscalia de Menors. El Fiscal els imputa presumptes delictes d'assassinat en grau de temptativa.

Els operatius policials s'han desenvolupat en localitats disperses per la geografia catalana, com Sant Vicenç de Castellet, Igualada, Capellades, Terrassa, Esparreguera, Barcelona, Viladecavalls, Castellar del Vallès, Polinyà, Tordera, Blanes i Tarragona.

Els detinguts formarien part d'un grup criminal organitzat amb l'objectiu d'utilitzar la violència per difondre la seva ideologia. El seu punt de trobada entre la majoria d'elles era la seva vinculació amb aficionats radicals i extremadament violents de futbol de l'Espanyol i del Reial Madrid a Catalunya, i alguns d'ells militen en organitzacions o entitats polítiques d'extrema dreta. A més, la majoria d'ells haurien protagonitzat aldarulls i episodis violents a l'entorn dels dos equips de futbol esmentats.

Segons els Mossos d'Esquadra, el motiu que hauria propiciat l'agressió als militants antifeixistes abans del concert a la sala Stroika de Manresa hauria estat l'acció que joves antifeixistes haurien protagonitzat el dia de la Hispanitat quan van voler evitar la celebració d'un concert neonazi al Poblenou. En aquella ocasió, els joves encaputxats van llençar pedres i ampolles de vidre contra el local que havia d'acollir el concert promogut per joves d'extrema dreta.

Per això, el 23 de març els detinguts haurien actuat d'una manera "premeditada, molt planificada, extremadament contundent i molt ràpida, utilitzant armes prohibides com barres de ferro i punys americans". A més, van llençar bengales per augmentar la confusió i facilitar l'atac i la fugida.

Els autors de l'atac es van disposar en forma militar, dividits en dos grups d'entre 7 i 8 persones, per assegurar l'èxit de l'atac. Des de primera hora de la tarda del 23 de març, els detinguts van organitzar-se per dirigir-se a Manresa des de diferents punts de Catalunya, distribuïts en diversos vehicles. El primer punt de trobada va ser a Terrassa, es va acabar d'ultimar la planificar l'agressió, per, una hora abans dels fets, desplaçar-se fins a la sala Stroika.