La família de la navassenca morta el març del 2010 en un incendi a la nau de l'Ametlla de Merolla on treballava demana 15 anys i mig de presó per a l'amo de la fàbrica en responsabilitzar-lo del foc per la falta de nombroses mesures de seguretat i per no tenir la llicència municipal. El fiscal també formula la mateixa acusació, tot i que, en el seu cas, requereix una pena de tres anys i mig de presó. La defensa, en canvi, sol·licita l'absolució del propietari en negar la falta de seguretat del recinte i en considerar que la víctima va morir quan va entrar a la nau en flames per recuperar pertinences personals.

Els fets van tenir lloc el 2 de març del 2010 en una nau de l'antiga colònia tèxtil de l'Ametlla de Merola, que acollia l'activitat de l'empresa Grup de Gestió Tranas, dedicada a la fabricació de bobines de fil. Un incendi originat en una de les màquines va destruir completament la fàbrica i va atrapar a l'interior la víctima, Conxita Noguera Mosoll, de 53 anys i veïna de Navàs. També va ferir l'altre treballador de la nau, Abdelkarim D. El cadàver de la navassenca no va ser localitzat sota la runa fins al cap de 35 hores, un cop els Bombers van poder desenrunar tota la fàbrica.

En els seus escrits de conclusions provisionals, la fiscalia i l'acusació particular, que representa la família de la víctima, constaten que el foc es va originar quan una de les màquines bobinadores va patir una acumulació de borra i es va aturar. A causa del funcionament defectuós del bufador, però, aquest element es va embussar i va continuar la seva funció sense mobilitat, cosa que va generar unes guspires que van afectar els fils de cotó, que van cremar totalment. L'aire del ventilador va estendre el foc a tota la màquina i, de seguida, a la resta de màquines contigües. Alhora, es van originar diversos focus a tota la nau, que va cremar ràpidament a causa de l'alta presència de cotó.

La defensa descriu la mateixa causa del foc, però ho atribueix a un accident fortuït. En canvi, les acusacions afirmen que les nou màquines de la nau, algunes amb 30 anys d'antiguitat, no tenien cap programa de manteniment que assegurés el seu correcte funcionament des del punt de vista operatiu i de seguretat. Així, segons les acusacions, el propietari, Jordi F. R., de 49 anys, havia iniciat el negoci sense complir els requisits necessaris perquè la nau (que datava del 1871) tingués unes condicions mínimes de salubritat i seguretat que evitessin els riscos de l'activitat. Ni tant sols no va sol·licitar la llicència de l'Ajuntament de Puig-reig, un tràmit que hauria permès constatar les condicions de la nau i exigir-hi mesures contra incendis, necessàries per aquest tipus d'indústria. A més, segons les acusacions, tampoc no va concertar cap servei de prevenció de riscos ni va introduir cap mesura d'emergència. I no va formar els tres treballadors en matèria de prevenció i detecció d'incendis.

L'acusació particular, a més, recorda que el ferit, Abdelkarim D., va declarar davant del jutge d'instrucció que la màquina ja havia desprès guspires altres vegades, quan s'havia avariat. A més, va explicar que la nau només tenia una sola porta, d'entrada i sortida. Segons el mateix escrit d'acusació, el processat, Jordi F. R., va reconèixer davant del mateix jutjat que mai no havien fet una simulació d'incendi i que ell mateix arreglava les màquines quan s'avariaven. A més, va afegir que la nau tenia tapiada la segona sortida, segons assegura el mateix escrit d'acusació.

Tot plegat ho nega la defensa, que, en el seu escrit, assegura que l'empresa gaudia de l'oportuna gestió de riscos laborals, tenia diversos extintors senyalitzats a tota la nau per apagar incendis i, a més, l'edifici disposava de dues sortides, la principal i una d'emergència al costat dels vestidors.

El dia dels fets, Abdelkarim D. va intentar apagar el foc sense èxit. Segons les acusacions, la víctima també va voler fer-ho, però va quedar atrapada a l'interior de la nau i va morir intoxicada pel fum. La defensa, però, assegura que, quan els dos treballadors havien sortit de la nau, ella va entrar-hi per anar a recuperar al vestidor els seus objectes personals, al contrari del que li deia Abdelkarim D. De fet, segons la defensa, el company de feina va patir cremades quan va entrar a la nau per intentar trobar-la i rescatar-la. A causa d'aquesta actuació, la navassenca va morir.

Delicte d'homicidi

El judici dels fets se celebrarà la setmana que ve. Mentre la defensa sol·licita l'absolució de Jordi F. R., l'acusació li demana 15 anys i mig de presó per un delicte d'homicidi i un altre d'omissió de mesures de seguretat. A més, vol que indemnitzi el marit i el fill de la víctima en 435.000 euros. Al seu torn, la fiscalia tipifica els fets com un delicte d'homicidi imprudent i un altre contra els drets dels treballadors, amb una sol·licitud de pena de 3 anys i mig de presó i una indemnització de 300.000 euros, a més a més d'una altra de 15.000 euros per al ferit.