El presumpte fals agent comercial de Gas Natural Fenosa que deia actuar en nom de diverses companyies espanyoles a Ucraïna i que va firmar un acord amb el govern d'aquest país valorat en 1.100 milions de dòlars (850 milions d'euros) per a la construcció de una planta de gas natural liquat (Gln) en el Mar Negre era bagenc. Es tracta de Jordi Sardà Bonvehí, un empresari de Sant Vicenç de Castellet.

El cas no només ha provocat un desmentit categòric de la companyia espanyola, sinó també un escàndol polític a Ucraïna i tot tipus de suspicàcies a Rússia, de la dependència energètica pretenia desmarcar Kíev amb el contracte.

La importància de l'acord va merèixer la presència del primer ministre ucraïnès, Mykola Azrov, i del seu ministre d'Energia en l'acte de la signatura, rubricada per un suposat representant de Gas Natural Fenosa anomenat Jordi Sardà Bonvehí.

Sardà, que actuava al marge de la companyia espanyola, hauria anunciat fins i tot la presència d'una delegació de l'empresa que mai va arribar a aterrar a Ucraïna, segons Interfax i altres agències internacionals.

Gas Natural Fenosa, que des del primer moment va negar que tingués previst signar cap acord a Ucraïna, ha emès un comunicat en el qual ratifica que no té "cap contracte per invertir en el projecte d'una planta de GNL" al país ni lidera cap consorci per al desenvolupament de l'esmentat terminal.

La companyia podria emprendre més accions legals contra l'empresari bagenc: "Aquesta persona no representa la companyia, de manera que Gas Natural Fenosa es reserva totes les accions legals que puguin ser necessàries, un cop s'aclareixi completament la situació" .

L'incident ha arribat a la premsa econòmica internacional, que ironitza amb l'error de les autoritats ucraïneses i el "negociador espanyol".

"Les coses van ser terriblement malament per Ucraïna, que intentava demostrar a la russa Gazprom que Kíev actua ràpid per construir la seva primera planta de GNL i té grans suports, el que li dóna més fermesa en les seves negociacions sobre els preus del gas", assegura ' Financial Times '.

Les autoritats ucraïneses han indicat que pensaven que Jordi Sardà Bonvehí tenia poders per signar, alhora que aquest agent comercial ha reconegut davant els mitjans locals que ha comès un error.

El projecte segueix endavant

El Govern ucraïnès ha reaccionat a l'incident insistint a més que construirà la seva primera terminal de GNL al Mar Negre i que aconseguirà en poc temps proveir de gas a un preu inferior al combustible importat des de Rússia.

El coordinador de l'agència ucraïnesa d'inversió nacional, Vitaly Demyaniuk, ha anunciat que el "malentès" no afectarà el projecte, que ja s'ha posat en marxa i que compta amb l'interès d'una empresa nord-americana, Excelerate Energy.

Sobre Sardà Bonvehi, Demyaniuk ha dit que "no treballa" per a Gas Natural Fenosa i que és "un representant comercial" especialitzat en empreses espanyoles al país.

Mentrestant, el líder al Parlament del principal grup de l'oposició, Serhiy Sobolev, ha lamentat el "frau" d'aquest contracte "amb persones inexistents" i ha reclamat una investigació detallada.