El Jutjat Penal 1 de Manresa ha condemnat a un any de presó el conductor begut que la nit de Cap d'Any del 2011 es va accidentar a Balsareny, cosa que va provocar la mort del seu amic, que anava de copilot. Malgrat que la fiscalia demanava quatre anys de presó per a l'acusat, la magistrada ha establert finalment una pena mínima en considerar que la víctima també va tenir una conducta perillosa, ja que no portava el cinturó de seguretat i havia acceptat pujar al cotxe d'un conductor begut.

L'accident va tenir lloc la matinada de l'1 de gener del 2011 a la carretera de les Vilaredes (BP-3413), entre Balsareny i Súria. Després d'un revolt i abans de creuar un pont, el vehicle va sortir de la calçada, es va precipitar per un barranc i va acabar impactant amb un altre vehicle que havia caigut al mateix punt deu hores abans. El copilot, Òscar Marco Laplaza, de 31 anys, va resultar mort, i el conductor, Marc V. R., de 37 anys, va sortir-ne amb ferides lleus. En fer la prova d'alcoholèmia, va donar positiu amb una taxa de 0,71, el triple del màxim permès.

La magistrada ha tingut en compte l'informe que van fer els Mossos de l'accident, el qual van atribuir, en primer lloc, a una falta d'atenció en la conducció de l'acusat en aquella carretera concreta, les quals haguessin pogut causar l'accident per ells sols, i això sumat, en segon terme, al consum de l'alcohol. La jutgessa ha atenuat la pena de l'acusat en considerar que la conducta de la víctima també va influir en el resultat mortal. "El perjudicat va pujar al vehicle de forma voluntària i conscient tot i saber que el conductor es trobava sota els efectes de l'alcohol", diu la sentència. I afegeix que la víctima "va mantenir a dins del cotxe una conducta perillosa en no portar posat el cinturó de seguretat i en asseure's al mig del seient buscant música per posar en el vehicle".

Com que la condemna és inferior als dos anys de presó, la defensa sol·licitarà ara que se suspengui l'ingrés penitenciari amb la condició que l'acusat no torni a delinquir. La sentència, d'altra banda, prohibeix a Marc V. R. conduir qualsevol vehicle de motor durant un període de sis anys.