Els Mossos d'Esquadra han detingut, en una operació conjunta amb l'Agència Tributària, una trentena de persones acusades d'integrar una xarxa que suposadament va defraudar prop de dotze milions en l'IVA, a través de la creació d'empreses pantalla que gestionaven testaferros. Algunes de les detencions s'han produït a Manresa i a Solsona, a banda d'altres ciutats catalanes i de la resta de l'estat espanyol.

Segons van explicar ahir fonts pròximes al cas, en l'operació, que es va començar dimarts i que ahir a la nit encara continuava oberta, s'han efectuat vint entrades i registres, quinze a Catalunya i altres cinc a la resta d'Espanya, en col·laboració amb la Policia Nacional, en concret a Madrid, Guadalajara, Torremolinos i Màlaga.

L'operació, en la qual han intervingut al voltant d'uns 75 agents de la policia catalana, ha comportat fins ara la detenció de 32 persones, la majoria en diferents poblacions catalanes, encara que algunes també a la resta de l'estat, acusades entre d'altres dels delictes d'associació criminal, blanqueig de capitals i delictes contra la Hisenda Pública.

A Catalunya, els registres i la gran majoria de les detencions, a banda de Manresa i Solsona, s'han practicat a Barcelona, Alella, el Masnou, Sant Feliu de Llobregat, Cerdanyola, Viladecans, Terrassa i el Prat de Llobregat.

Una trama especialitzada

Segons consideren els investigadors, aquesta xarxa especialitzada en el frau fiscal i el blanqueig de capitals creava empreses pantalla o fantasma, que gestionaven testaferros, amb les quals eludien el pagament de l'IVA.