El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha processat pels delictes de pertinença a organització terrorista i estralls terroristes a dos anarquistes d'origen xilè que presumptament van col·locar un artefacte explosiu a la basílica del Pilar de Saragossa el 2 d'octubre de 2013 i també els imputa un delicte de conspiració per a la comissió d'estralls terroristes per la seva intenció de col·locar un altre artefacte al Monestir de Montserrat. Els dos processats, que estan a la presó provisional sense fiança, són Francisco Javier Solar Domínguez i Mónica Andrea Caballero.

L'explosió a la basílica saragossana va danyar alguns dels bancs de fusta situats davant de l'altar major però no va causar ferits i l'atemptat va ser reivindicat per l'anomenat Grupo Anarquista Coordinado Comando Insurreccional Mateo Morral (GAC), el mateix que es va atribuir la col·locació d'un artefacte a la catedral de l'Almudena de Madrid el mes de febrer de 2013. El mateix grup estava realitzant actes preparatoris per a una futura acció terrorista contra la basílica de Montserrat, i de fet els dos processats es van desplaçar el passat 12 d'octubre al monestir per "marcar i situar les diferents càmeres de gravació i seleccionar el lloc adequat per atemptar contra el temple ".

El jutge relata que en el moment de l'explosió al Pilar hi havia quatre treballadors de la basílica i almenys un grup de cinquanta turistes nord-americans amb la seva guia, que no van patir lesions, i tres persones que van quedar momentàniament retingudes en un ascensor del temple.

Escassos minuts abans de l'explosió es va produir un avís a un centre d'estètica, que creient-una broma no va avisar a organismes oficials, indica el jutge, que afegeix que l'atemptat va ser després reivindicat pel citat grup en una pàgina web que sol recollir aquest tipus d'atribucions d'accions violentes.

El jutge considera que aquesta acció ha de ser qualificada de "purament terrorista" pel "lloc, l'hora escollida per l'explosió, la quantitat de substància col·locada, el continent de la substància, la manera de col·locació, que la seva acció aconseguís almenys els 26 metres d'ona expansiva, i l'absència d'avís previ".

Els dos xilens, que ja havien estat processats en aquest país per fets similars, actuaven a Espanya sota les sigles de l'associació anarquista-insurreccionista GAC, de la qual es va trobar un document en el registre del domicili d'un d'ells.

Al costat d'ells van ser detingudes tres persones més, Valeria Giacomoni, Rocío Yune Mira Pérez i Gerardo Damián Formoso, de les quals al jutge no li consta "una connivència o coneixement exprés i directe".