Iberpotash haurà de fer un pla de restauració per veure com afronta la recuperació de l'espai que ara ocupa el runam salí del Cogulló a Sallent i la Generalitat haurà de dictar una nova fiança a l'empresa per tal de garantir que es pugui dur a terme. Les dues circumstàncies s'hauran de donar perquè el Tribunal Suprem ha desestimat un recurs que havia presentat l'empresa Iberpotash contra una sentència anterior que atenia els arguments del veterà advocat sallentí Sebastià Estradé. El nou revés als interessos de l'empresa minera es va conèixer ahir. La sentència no té més possibilitat de ser recorreguda per la via ordinària i l'empresa ja ha expressat la voluntat d'acatar-la, tot i que hi està totalment en contra.

Una primera sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de l'11 d'octubre del 2011 va dir que la fiança fixada per la Generalitat (585.153 euros) era insuficient. I que calia que l'empresa disposés d'un pla de restauració, un document que hauria d'haver aparegut en el mateix plec de l'autorització ambiental que va atorgar el Govern.

Després d'aquesta sentència del TSJC, l'executiu català ja va moure fitxa i va fixar una nova fiança provisional, de gairebé 14 milions d'euros, de la qual l'empresa n'ha de pagar el 50%, ja que hi ha una bonificació perquè les 48 hectàrees del runam del Cogulló no es troben ubicades en un espai declarat d'interès natural. En canvi, el que no ha acabat presentant mai l'empresa és el pla de restauració de l'espai.