La família de l'home que va morir en una detenció a Sant Esteve Sesrovires el passat mes de juny vol demostrar que l'actuació dels dos agents de la Policia Local, imputats per un presumpte delicte d'homicidi imprudent, va ser "desmesurada" i "sense motivació". L'autòpsia estableix com a causa de la mort més probable "una insuficiència respiratòria secundària" per "compressió extrínseca del coll". L'informe també detalla múltiples lesions. Un dels agents ha declarat aquest dimecres que el noi va mostrar una actitud "violenta" quan el van intentar reduir i ha defensat que van aplicar "els protocols". El tiet de la víctima, Carles Cussó, ha remarcat a l'ACN que el noi "mai havia estat agressiu".

David C.G. tenia 37 anys i era il·lustrador, de Barcelona. No tenia cap vincle amb Sant Esteve Sesrovires però la matinada del 16 de juny, per motius que les persones del seu entorn desconeixen, es trobava en un dels polígons industrials d'aquest municipi del Baix Llobregat. El seu tiet matern apunta que probablement es va confondre quan es desplaçava cap a una altra població. L'home estava passant actualment per una situació delicada i des dels 21 anys patia un trastorn bipolar, tot i que en moltes etapes de la vida l'havia tingut controlat. Per això, el seu entorn familiar raona que podria haver patit un brot aquella nit. "Probablement no sabia ni on estava ni què feia allà", diu Carles Cussó.

La família denuncia que els agents el van "estrangular" en el moment de la detenció. L'informe de l'autòpsia assenyala que la causa de la mort "més probable" és la "insuficiència respiratòria secundària a compressió extrínseca del coll". Tampoc entenen els múltiples cops i lesions per tot el cos que detalla l'autòpsia. A més, en la interlocutòria de diligències prèvies, el jutge del cas apunta que "la causa directa de la mort" podria ser "l'actuació dels agents que van practicar la detenció".

El tiet lamenta que els agents apliquessin una força que considera "desmesurada" en una actuació "sense motius" per reduir-lo. "Tenia un problema mental i el van tractar com un delinqüent en potència. No sé com van discernir la situació", es plany. Segons la informació que ha llegit en l'atestat, Cussó explica que el seu nebot caminava "amb el cap baix, sense ficar-se amb ningú, a part de les trobades que hauria tingut amb dos camioners, a qui hauria intentat vendre uns dibuixos". "Potser es va trobar que no tenia diners i se li va acudir oferir les seves il·lustracions; no ho sé", sospesa Carles Cussó.

"No era gens violent ni s'havia barallat mai amb ningú. Al contrari, era dolç i afectuós", deixa clar el tiet, que afegeix: "Era una bona persona, que intentava ser feliç i compartir amb els altres". La família i els amics volen "aclarir" les circumstàncies "de la mort d'una persona innocent". Cussó afirma que "lògicament és la justícia la que ha de determinar les circumstàncies i per això nosaltres estem aquí, perquè s'aclareixin i s'apliquin les penes adequades perquè això no torni a passar". "Una persona que està sola, que no sap pròpiament què fa en aquell lloc, amb gent que no coneix i que l'estan tractant d'aquella manera. Ha de ser molt dur", expressa amb un fil de veu el tiet.

Els agents ja han declarat al jutjat

Aquest dimecres al matí ha declarat un dels dos agents imputats al Jutjat d'Instrucció número 3 de Martorell. L'altre agent va presentar la seva versió fa uns dies i s'espera que en les properes setmanes declarin alguns testimonis dels fets. La família també està pendent d'altres proves, com les imatges enregistrades de les càmeres de seguretat de les empreses del polígon industrial.

Segons fonts consultades per l'ACN de l'entorn dels agents, el policia que ha declarat aquest dimecres ha explicat que la patrulla havia estat requerida al polígon per una trucada d'una vigilant de seguretat, que hauria sentit crits i que va témer que s'estigués produint una baralla. En arribar-hi, van veure una persona i van requerir que s'identifiqués en múltiples ocasions, però l'home no hauria respost. Després, es va posar a córrer, va caure i es va colpejar el cap. Aleshores, segons la versió policial, s'hauria resistit a la detenció amb una "actitud molt violenta". Pel que fa a la causa més probable de la mort que l'autòpsia indica, l'agent hauria respost aquest dimecres que van aplicar els protocols.

Els dos agents imputats continuen en actiu i l'Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires no ha previst prendre cap mesura al respecte almenys fins que conclogui la instrucció. El consistori ha deixat en suspens l'expedient informatiu que va obrir per aclarir les circumstàncies de la mort. Els fets van passar el 16 de juny al polígon industrial de Ca n'Estella.