Ser la comarca amb més incendis forestals no ha de voler dir necessàriament que és la més afectada per les flames, sinó que a vegades pot succeir el contrari.

El Bages és aquest estiu la comarca catalana amb més nombre d'incendis forestals, 19 en total, i també lidera el rànquing de tot el 2014, amb 32 focs, segons dades del departament de Medi Ambient. Però, en canvi, és una de les comarques amb menys superfície forestal cremada: 4,69 hectàrees en tot l'any fins ara. Es tracta únicament d'un 0,3% de l'àrea cremada a tots els boscos de Catalunya (1.477 en total). D'aquestes 4,69 hectàrees, la meitat (2,52) s'han cremat durant la campanya d'estiu, un 0,27% de les cremades en aquests mesos al país (923).

La conclusió és clara: malgrat que, tal i com ha succeït altres estius, el Bages és la comarca on es declaren més ignicions d'incendi al bosc, la rapidesa d'extinció per part dels Bombers i de les ADF ha impedit que aquest any cap dels focs hagi adquirit dimensions mínimament important. Això, sens dubte, ha estat gràcies a la climatologia, amb un estiu plujós que ha mantingut fresca la vegetació forestal del Bages durant tots aquests mesos, la qual cosa ha evitat la propagació de les flames. De fet, durant molts dies d'aquesta campanya d'estiu, el risc de focs a tota la Catalunya Central ha estat nul o molt baix, una situació clarament excepcional en aquesta època.