Una explosió en una empresa química del polígon Les Comes d'Igualada ha deixat tres persones ferides de caràcter lleu per inhalació i cremades i ha obligat a confinar els veïns propers al polígon industrial d'aquest municipi com a mesura preventiva. També hi han hagut cinc persones més afectades, tres bombers i dos ciutadans, que han rebut l'alta al mateix lloc dels fets.

L'explosió ha passat al voltant de tres quarts de deu del matí al carrer Països Baixos número 3 a l'empresa Simar i ha provocat un núvol de color taronja altament irritant, segons ha informat els serveis d'emergència, que ha obligat a activar el Plaseqcat en fase d'alerta. Passades les 3 del migdia, el confinament ha quedat aixecat per a tota la població.

El succés s'ha produït a l'exterior de l'empresa Simar, quan es realitzaven operacions de càrrega i descàrrega de productes químics. Per causes desconegudes, s'ha produït una barreja d'àcid nítric i sulfúric que ha donat lloc a una explosió i a un núvol de color taronja que s'ha anat escampant. Els dos treballadors que estaven descarregant l'àcid han patit cremades lleus. Un tercer treballador també s'ha dirigit a un centre hospitalari pel seu propi peu. Els tres es troben ja fora de perill.

Temor per si el núvol era tòxic i 60.000 persones confinades

L'explosió ha obligat a Protecció Civil ha confinar obligatòriament i durant dues hores més de 60.000 persones d'Igualada, Òdena, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Jorba i, més tard, Sant Martí de Tous. A les dotze del migdia, s'ha aixecat el confinament per a la majoria de la població excepte per als grups de més risc (gent gran, embarassades, menors i persones amb problemes respiratoris). I a les 13 h s'ha reduït encara més el nombre de reclosos, quedant només els infants de 0 a 3 anys i els majors de 70 anys.

D'entrada, la toxicitat d'ambdós components ha fet témer que el núvol pogués presentar també una toxicitat elevada però ara des d'Interior se subratlla que només es pot parlar d'un "núvol de vapor irritant". És a dir, el contacte amb la composició química provocava "coïssor als ulls i a les mucositats".

Durant les hores de màxima alerta, l'Ajuntament ha suspès totes les activitats esportives al complex de Les Comes i ha tancat les instal·lacions. Pel que fa al transport públic, la línia R6 dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) s'ha hagut d'interrompre entre les estacions de la Pobla de Claramunt i Igualada.

Se sospita d'un error humà

El cap de la Divisió d'Operacions de Bombers, Màxim del Valle, ha aclarit que la fuita s'ha produït arran d'una reacció exotèrmica quan han entrat en contacte diversos productes químics. "No ha estat ni un incendi ni una detonació". Treballadors d'aquesta empresa del polígon Les Comes estaven descarregant àcid nítric molt a prop d'un dipòsit de sulfur fèrric. De fet, se sospita que, per error, l'han descarregat directament a l'interior d'aquest dipòsit. Llavors s'ha produït la reacció.

Segons l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, l'Ajuntament farà "un estudi exhaustiu per saber què ha passat exactament i assegurar-nos que no torni a passar". El batlle ha explicat que al polígon de Les Comes hi ha un "sector químic important, que fa les coses bé, i hem de garantir que la seva feina es faci amb les condicions de seguretat per a la població". "Tot i que estem segurs que fan la feina ben feta, haurem de revisar els protocols i els sistemes de seguretat d'aquestes empreses", ha afegit.