Els vuit detinguts en l'operació contra el terrorisme jihadista, entre ells un jove de 18 anys de Piera, Ismael Boufarcha, difonien propaganda de l'Estat Islàmic i estaven tutelats des de Síria i Iraq per un dels membres de l'organització terrorista, segons el Ministeri de l'Interior, des d'on també s'assegura que els objectius de la cèl·lula eren la radicalització dels seguidors, captar nous adeptes i seleccionar i enviar combatents a Síria a l'Iraq, a més d'incitar a dur a terme accions terroristes a l'Estat. Tots han estat traslladats a Madrid, on diumenge seran interrogats pel jutge Javier Gómez Bermúdez.

La detenció del noi de Piera s'ha practicat en un immoble del carrer Sant Bonifaci, al centre d'aquest municipi anoienc. El registre hauria començat cap a les quatre de la matinada i gairebé cinc hores després, cap a dos quarts de deu, s'han endut un jove detingut. Segons ha confirmat a l'ACN el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Piera, Josep Llopart, el domicili escorcollat també era la seu de l'Associació Sociocultural Nibras, que es dedica a ensenyar àrab i català a nens. Segons Llopart, el detingut és fill de la responsable de l'associació.

Paral·lalment, s'han dut detencions a Figueres, Malgrat de Mar, Manlleu, l'Hospitalet de Llobregat i Terrassa. Els detinguts són tots de nacionalitat espanyola i cinc d'ells són d'origen marroquí. A més, hi ha també altres dos detinguts, arrestats a Cebreros (Ávila) i Fuente el Fresno (Ciudad Real).

A banda de les detencions, els agents de la policia espanyola han dut a terme vuit registres domiciliaris. L'operació, que continua oberta, ha estat coordinada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional i pel titular del Jutjat Central d'instrucció número 3, Javier Gómez Bermúdez.

Segons el Ministeri de l'Interior, tots ells formaven uns estructura "perfectament organitzada" que seguien els dictats de l'Estat Islàmic, assumien el seu ideari i actuaven de forma deslocalitzada i autònoma. A més, adaptaven la seva estratègia per als seus seguidors espanyols, com per exemple traduint els continguts i dirigint-se als immigrants d'origen magribí amb nul o poc coneixement de l'àrab.

D'altra banda, posaven en marxa el "terror informatiu", amb la difusió d'imatges o vídeos especialment editats, amb una estètica concreta i en què destacava la crueltat amb l'objectiu d'"atemorir el conjunt de la societat occidental i neutralitzar les seves defenses", apunta el govern espanyol.

Captació de radicals

El grup també contactava amb persones disposades a combatre a l'estranger amb membres de la direcció de l'Estat Islàmic, ubicats en altres països i que facilitaven l'accés dels nous membres als territoris de Síria i Iraq, controlats per l'Estat Islàmic. Concretament, la persona de contacte es trobava entre aquests dos països i sobre ell pesa una ordre judicial internacional per terrorisme ja que anteriorment ha aparegut vinculat en operacions policials anteriors.

A banda, la cèl·lula desarticulada també es dedicava a localitzar i seleccionar ciutadans que assumien l'ideari jihadista per adoctrinar-los i radicalitzar-los i es convertissin en nous col·laboradors. A més, la cèl·lula els incitava "insistentment" en la necessitat de cometre accions terroristes dins de l'Estat.

"No és un adult que sàpiga el que està fent"

La mare del jove de 18 anys detingut a Piera ha admès que el noi pot haver estat "atret fins al punt que vulguin perquè és un nen". En declaracions als mitjans després de l'arrest, María González, de nacionalitat espanyola i convertida a l'Islam fa 13 anys, ha dit que sabia que el seu fill -Ismael Boufarcha, fill de pare marroquí- participava en debats en línia sobre temes com el ús del burca, i ha assenyalat que "no és un adult que sàpiga el que està fent".

"Nosaltres l'hem advertit: 'vigila, que si dónes la teva opinió, poden pensar el que no és'. I és el que ha passat", ha lamentat la seva germana.

Segons el seu relat, els agents, amb la cara coberta amb passamuntanyes i amb armes de foc, han irromput de matinada al domicili familiar i han concentrat tots els membres de la família a una habitació, mentre el germà romania emmanillat a una altra habitació.

En acabar el registre, els agents han explicat als familiars del noi que se l'emportaven a Madrid. "Ens han dit que s'havia comunicat amb gent amb qui no ho havia de fer", ha precisat la seva germana.

Trasllat a l'Audiència

Els sis detinguts de Catalunya han estat traslladats a la comissaria de la Verneda, les dependències policials que CNP té a la Rambla Guipúscua de Barcelona. La darrera en arribar ha estat la dona de Malgrat de Mar, l'escorcoll d'aquest municipi s'ha allargat fins poc després de les deu del matí.

Cap a tres quarts de dues del migdia, la comitiva policial amb els sis detinguts ha marxat de La Verneda cap a l'Audiència Nacional, a Madrid. Allà passaran a disposició judicial i se'ls hi prendrà declaració. La comitiva està formada per tres furgons i set turismes.