L'organista, musicòleg, director de cor, compositor, docent i monjo benedictí de Montserrat Gregori Estrada ha mort aquest dimecres als 96 anys d'edat, ha informat el monestir, a la basílica del qual s'oficiarà divendres la missa exequial presidida per l'abat Josep Maria Soler.

Gregori Estrada Gamissans (Manresa 1918), que va adoptar el nom de pare Francesc, va ser president de la Societat Catalana de Musicologia i artífex de les Trobades d'Animadors de Cant per a la Litúrgia, que se celebren ininterrompudament al monestir de Montserrat des de 1970.

Estrada feia 80 anys que era monjo i 73 que va ser ordenat sacerdot i va destacar com estudiós de la música, contribuint a afermar el prestigi musical de la comunitat benedictina de Montserrat i, a través de la docència i de les composicions, va mantenir i va impulsar la tradició participativa de l'assemblea dels fidels en els cants de les celebracions al temple.

El pare Gregori Estrada va entrar en el noviciat el 30 de juliol de 1933, va fer professió solemne al monestir de Subiaco (Itàlia) al novembre de 1939 i va ser ordenat sacerdot a Montserrat el 10 d'agost de 1941.

Es va formar musicalmentan l'Escolania de Montserrat amb els pares Anselm Ferrer, Ángel Rodamilans i Ildefonso Civil, on va aprendre orgue, violí i violoncel.

Paral·lelament a la seva entrada al Monestir, el 1932, va continuar els seus estudis d'orgue amb José Muset i Ferrer al Conservatori de Música del Liceu i va cursar estudis eclesiàstics a Montserrat, que va compaginar amb l'ofici d'organista de la comunitat.

Durant la Guerra Civil, va continuar els estudis eclesiàstics i musicals en els monestirs alemanys de Beuron i Maria Laach, i va cursar teologia al col·legi benedictí de San Anselmo de Roma.

En la dècada dels 40, va estudiar harmonia i contrapunt amb Josep Barberà i Cristòfor Taltabull.

El 1950 va perfeccionar l'orgue amb André Marchal i fuga amb Charles Kocchlin, a París.

Els responsables del Monestir de Montserrat han destacat que el monjo mort "ha tingut una dedicació destacada com organista i en els treballs de musicologia sobre el Llibre Vermell de Montserrat i els Mestres de l'Escolania, a l'hora que s'ha dedicat també a la composició, sobretot de música religiosa i litúrgica, en llatí i, després del Concili Vaticà II, en llengua vernacla".

També va promoure els tallers de organisteria de Collbató i de campanes de Monistrol de Montserrat i era membre de la Societat Catalana de Musicologia, de la qual va ser president entre 1979 i 1991.

El pare Estrada va fer nombroses gravacions de música per a òrgan i de cant gregorià i és autor de diverses obres litúrgiques.