Els abusos i l'assetjament sexual a les dones "no només estan exageradament presents en el món de la nit, sinó també fortament normalitzats i a la vegada invisibilitzats", i, en la majoria d'ocasions, el consum d'alcohol, en primer lloc, i de cocaïna, en segon terme, en són els detonants.

Aquesta és una de les conclusions de la primera fase de l'estudi "Noctàmbul@s", que ahir va presentar a Barcelona la Fundació Salut i Comunitat (FSC), sobre la relació entre el consum de dro-gues i els abusos sexuals en contextos d'oci nocturn. L'estudi també conclou que la utilització del cos de la dona com a reclam de la indústria de l'oci facilita l'assetjament sexual i l'abús de "baixa intensitat", pas previ imprescindible per a un abús de més gravetat.

L'alcohol, en primer lloc, i la cocaïna, en segon, són les substàncies més presents en situacions d'abús sexual en contextos d'oci nocturn, i queden en segon terme altres drogues, segons el treball.

Els autors de l'estudi assenyalen que "mentre que el consum d'alcohol i altres drogues col·loca la dona en una situació de més vulnerabilitat, en l'home pot facilitar una dificultat de control dels impulsos i, per tant, ser un facilitador de l'agressivitat".

La fundació pretén "iniciar una línia estable de treball específic des de l'anàlisi i la intervenció preventiva que aspira a canviar la mirada dels joves, però també la dels professionals que intervenen tant des de la indústria de l'oci, com des de la prevenció i reducció de riscos". La primera fase de la investigació ha constatat la necessitat d'abordar aquesta qüestió "des del treball en drogues en contextos d'oci" i ha fet "un primer esbós sobre les qüestions imprescindibles que cal tenir en compte".