Protecció Civil de la Generalitat i Túnels de Barcelona-Cadí han organitzat la passada matinada un simulacre d´accident de trànsit amb posterior incendi del vehicle a la carretera C-16 a l´interior del Túnel del Cadí.

L´objectiu de l´exercici ha estat posar en pràctica el Pla d´Autoprotecció de la instal·lació; comprovar els sistemes de detecció, realitzar els avisos corresponents i les actuacions del personal davant aquesta situació d´emergència; i alhora millorar la coordinació entre el personal de la instal·lació i els diferents cossos d´emergències actuants.

L´exercici ha simulat la col·lisió i posterior incendi d´un turisme a la meitat del túnel, a uns 2.500 m de cada boca, amb els dos ocupants d´aquest vehicle ferits per intoxicació de fum. L´escenari del simulacre s´ha situat en un dia laborable al matí, amb la presència de diversos vehicles dins del túnel en el moment de l´accident, tot i que l´exercici s´ha realitzat de matinada per alterar el mínim possible el normal ús del túnel per als usuaris.

Un cop detectat l´accident, Túnels de Barcelona-Cadí ha sol·licitat l´ajuda externa trucant al telèfon d´emergències 112 de Catalunya i al Centre de Coordinació d´Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat. A més, l´empresa ha activat el Pla d´Autoprotecció (PAU) en fase d´emergència general. Posteriorment, el cap de l´emergència ha donat l´ordre d´actuar als equips d´intervenció i primers auxilis a l´espera de l´arribada dels cossos operatius externs.

El telèfon d´emergències 112 de Catalunya ha alertat els Bombers de la Generalitat, que han mobilitzat quatre dotacions terrestres a la boca nord i dos vehicles més a la boca sud de diferents parcs de la zona. El primer vehicle de Bombers s´ha coordinat amb el personal del túnel per fer una valoració precisa de l´emergència, ho ha comunicat al Control Central de la Regió d´Emergències Centre, i s´han iniciat les primeres maniobres de rescat, tenint en compte la quantitat de fum, la radiació i la temperatura de l´interior.

Per poden garantir la maniobrabilitat dels vehicles de bombers, han entrat a l´interior del túnel la menor quantitat possible de dotacions i la resta d´efectius de bombers han accedit al túnel a peu. Un cop al lloc de l´accident, han procedit a girar el vehicle de bombers en direcció a la boca del túnel que estava lliure, per tal de garantir una ràpida sortida en cas de complicacions, i han realitzat les maniobres de protecció, rescat i salvament de les persones atrapades en els seus vehicles així com també en l´extinció de l´incendi. A més, també han realitzat tasques de suport als serveis sanitaris en les primers atencions dels possibles afectats.

Paral·lelament, i quan l´emergència ho ha permès, un efectiu dels Bombers s´han desplaçat a la sala de control del túnel del Cadí per tal de coordinar i garantir el flux d´informació entre els bombers i la instal·lació.

Per atendre l´emergència el Sistema d´Emergències Mèdiques ha desplaçat al lloc de l´incident 2 unitats de Suport Vital Avançat (SVA) amb un metge, un infermer i un tècnic en emergències sanitàries (TES) respectivament, i 2 unitats de Suport Vital Bàsic (SVB) amb 2 Tècnics de Transport Sanitari, amb un total de 10 professionals.

Un cop feta la recepció dels malalts, se´ls ha avaluat i estabilitzat per procedir a traslladar-los a l´hospital de destí més adient segons la seva patologia.

El grup d´ordre ha quedat constituït pels Mossos d´Esquadra que han desplaçat quatre dotacions i s´han encarregat de la regulació del trànsit i d´establir els perímetres de seguretat necessaris per garantir l´accés als altres cossos d´emergències.

Per part de Protecció Civil de la Generalitat hi ha intervingut la responsable de Protecció Civil a la Catalunya Central i un tècnic del Servei Logístic i d´Operativa Territorial, fent d´observadors i garantint i supervisant les comunicacions amb el Centre de Coordinació d´Emergències de Catalunya CECAT.

Cal destacar que prèviament al simulacre, els Bombers de la Generalitat han realitzat una sèrie d´accions, bàsicament formatives. Els Bombers de la comarca de la Cerdanya, que són els principals implicats en una primera actuació d´emergència al túnel, han visitat la infraestructura de la instal·lació, per tal d´identificar els punts crítics i singulars d´una actuació. La visita ha anat acompanyada d´una xerrada informativa per part del personal del Túnel, i també s´ha realitzat una jornada formativa sobre el desenvolupament dels incendis als túnels i les maniobres que s´han de dur a terme.

També en el marc del simulacre, s´ha fet una sessió formativa per part de Bombers adreçada al personal del Túnel del Cadí sobre el comportament dels incendis als túnels i sobre la identificació i l´actuació en els punts crítics per tal de minimitzar els riscos i garantir la seguretat dels usuaris i dels operatius.