Hi ha 750 jutges a Catalunya, però se'n necessitarien 250 més, i l'única manera de crear les places és "tenir els instruments suficients d'estat per poder fer-ho". És un dels missatges que va llançar ahir a Manresa el conseller de Justícia, Germà Gordó, que va presidir la festa anual del Col·legi d'Advocats de la ciutat, que va servir per imposar les togues als nous col·legiats i per distingir un dels tretze jutges de Manresa, Ramon Landa, pels seus catorze anys de trajectòria i arrelament a la ciutat.

En el seu discurs de cloenda de l'acte, celebrat al saló de plens de l'Ajuntament, Gordó va lamentar que, durant tota democràcia, l'estat s'ha dedicat a invertir diners per tenir "una bona Administració d'Hisenda o un exèrcit modern", però, en canvi, no ha fet el mateix amb l'administració de Justícia. "A Catalunya, necessitaríem tenir mil jutges i jutgesses. Seria la plantilla per donar resposta en bones condicions a la quantitat d'expedients que hi ha", va manifestar.

Gordó va criticar durament la nova llei de seguretat ciutadana del PP i la reforma del codi penal, que preveu per primera vegada "una cadena perpètua", que, segons el seu parer, va en contra de la mateixa Constitució "que tant pregonen alguns". El conseller va contraposar els bons resultats pel que fa a reinserció del model penitenciari català, en comparació amb els de la resta de l'estat.

Els canvis del PP també van rebre crítiques del degà dels jutges de Manresa, José Manuel del Amo, que va qualificar de "desproporcionades" les noves sancions. Va celebrar la retirada del projecte de reforma de la justícia de l'exministre Gallardón, que hauria condemnat jutjats com els de Manresa a desaparèixer. El degà del Col·legi d'Advocats de Manresa i president del Consell de l'Advocacia de Catalunya, Abel Pié, també va definir el nou codi penal com "el més dur i restrictiu amb les llibertats". Pié va ressaltar que Manresa, en tota la seva història, "sempre ha estat una ciutat molt vinculada amb la justícia". En aquest sentit, l'alcalde, Valentí Junyent, va desitjar que "el prestigi del Col·legi d'Advocats de Manresa pugui durar molts i molts anys".

El jutge condecorat, Ramon Landa, titular des del 2002 del Jutjat d'Instrucció 5 de Manresa i exdegà del partit judicial, va agrair la distinció que li va atorgar el Col·legi d'Advocats, que va rebre com "un estímul per continuar treballant per Manresa", una ciutat on va arribar per treballar-hi "dos anys" però on s'ha acabat quedant.