Els Mossos han detingut vuit homes d'entre 27 i 46 anys com a presumptes autors de 19 robatoris amb força a empreses de l'Anoia, dle Baix Llobregat i de Barcelona, als quals accedien a través del mètode del butron, i dos robatoris de vehicles. Un dels detinguts tenia el seu domicili a Masquefa.

Als detinguts, de nacionalitat espanyola, se'ls imputen els delictes d'organització criminal i robatori amb força, segons han informat avui fonts policials. La investigació va començar a final de l'any passat, quan es va detectar un increment en el nombre de robatoris amb força en empreses, naus industrials o comerços de la zona.

Segons han explicat els Mossos, la banda accedia als locals mitjançant butrons amb l'objectiu d'arribar a la caixa forta, tot i que també robaven el que trobaven pel camí i que tingués una fàcil col·locació en el mercat il·lícit, o que els interessés personalment.

Es tractava d'un grup "altament especialitzat", que localitzava i estudiava detalladament els seus objectius fent-se passar per operaris d'empreses de telecomunicacions, seguretat o presentant-se com a potencials clients per analitzar el sistema de vigilància.

El grup, que tenien una estructura jerarquitzada, cometia els robatoris amb tres o quatre persones, cadascuna especialitzada en alguna acció concreta (robar, conduir els vehicles que usaven, amagar les eines que usaven per robar, fer els butrons o forçar les caixes fortes). També en cada robatori tenien un responsable que dirigia les operacions.

Escorcolls simultanis

El dispositiu per desarticular el grup va començar durant el juny passat, quan, sota la tutela del jutjat 2 d'Esplugues, els Mossos van fer deu entrades i escorcolls simultanis a Masquefa, Barcelona, l'Hospitalet, Esplugues i Montcada i Reixac. A més de detenir vuit membres del grup, la policia va localitzar també instruments utilitzats durant els robatoris, alguns dels quals molt especialitzats, i objectes relacionats amb les denúncies presentades.