Els Bombers han donat per extingit a quarts de dues d´aquesta matinada l´incendi forestal declarat ahir a la tarda al municipi d´Artés. Al llarg d´aquest matí, seguiran vigilant i remullant el perímetre de la zona afectada.

Segons el Cos d´Agents Rurals, l´incendi ha cremat una superfície total de 4,5 hectàrees, el 65% de les quals són massa forestal (pi blanc, alzina i matoll) i el 35% restant és vegetació agrícola.

L'incendi es va originar just al costat de la carretera d'Artés a Calders en un dia en què el risc de foc era màxim i en què Artés acabava de registrar el seu rècord de calor, de 43 graus. Els Agents Rurals van concloure que l'incendi va ser causat per una negligència humana, possiblement per una burilla encesa llançada des d'un cotxe. No descartaven, però, la possibilitat que fos provocat per un piròman.

El foc es va declarar a les 6 de la tarda a prop d'Artés, just al marge de la carretera d'Artés a Vista Pirineu, en un revolt pronunciat. Un conductor va ser el primer a veure les flames i va donar l'avís d'alerta. Com que en aquell moment no hi havia pràcticament més incendis a la zona, els Bombers hi van enviar tota la seva artilleria. En total, hi van arribar a treballar 26 dotacions terrestres i nou mitjans aeris, entre els quals tres helicòpters bombarders, dos de comandament i quatre avions de vigilància i atac. A més, hi van treballar quatre dotacions del Grup d'Actuacions Forestals dels Bombers. Nombrosos voluntaris de les ADF de la zona també van participar en les tasques d'extinció.

Els Agents Rurals van localitzar diverses puntes de cigarreta al lloc d´inici del foc. Totes les burilles que es van trobar, però, eren antigues, de manera que no es va poder localitzar cap cigarreta que fos més recent. Tot i així, els Agents Rurals mantenien ahir al vespre com a principal hipòtesi el llançament d´una cigarreta encesa des d´algun cotxe. Tampoc no descartaven la possibilitat que hagués estat intencionat. Avui continuaran la investigació sobre el terreny. Els Mossos d´Esquadra també participen en la investigació.

El risc d´incendi forestal continua sent molt alt

Malgrat que, a hores d´ara, no hi hagi cap incendi forestal actiu, i les previsions meteorològiques indiquin un lleuger descens de les temperatures, els Bombers de la Generalitat recorden que el risc d´incendi forestal continua sent molt alt a Catalunya, atès que la disponibilitat del combustible vegetal augmenta dia rere dia. Per a avui, i segons l´avaluació de risc dels Bombers, el risc baixa una mica a la franja central de Catalunya, i s´escampa cap als extrems del país.