La xarxa d'explotació sexual desarticulada fa un mes a Manresa no només obligava les víctimes a prostituir-se, sinó que les tenia en condicions pràcticament d’esclavitud. Segons han explicat fonts de la investigació a aquest diari, els acusats les obligaven a estar al prostíbul les 24 hores del dia per poder atendre tots els clients que s’hi presentessin. Per assegurar-se que no sortissin dels bordells, sempre estaven tancats amb pany i clau. En el cas del prostíbul del carrer Sant Antoni Maria Claret, a més, calia teclejar un codi secret per poder obrir la porta de sortida. Només els acusats coneixien la numeració d’aquest codi. A més, les dones no es quedaven cap percentatge del que guanyaven, sinó que únicament cobraven esporàdicament dels acusats. La víctima que va denunciar els fets a la policia va explicar que l’havien deixat sense menjar tancada en una habitació fins que no va accedir a prostituir-se.

A més a més, si ho demanava algun client, les dones eren obligades a practicar relacions extremes, fins i la coprofília, consistent en l’excitació sexual produïda per excrements. D’altra banda, també les obligaven a mantenir relacions sexuals periòdiques amb un home amb una discapacitat psíquica.

Sis detinguts en l'operació

El darrer cop contra l'explotació sexual a Manresa va saldar-se amb sis detinguts, tres dels quals han ingressat en presó provisional, alhora que es van alliberar deu dones que eren forçades a prostituir-se, en tres bordells diferents de la ciutat i en un quart de Barcelona. La xarxa, però, ja feia set anys que operava a Manresa, per la qual cosa la policia considera que, durant tot aquest temps, hauria captat un centenar de víctimes en total, segons van explicar ahir a Regió7 fonts properes a la investigació.

L'operació, que ha estat a càrrec d'un treball conjunt entre la Policia Local de Manresa i el Cos Nacional de Policia, va tenir lloc el 9 de juny passat, tal com informava aquest diari el 10 de juny. Segons ha pogut saber ara Regió7, la xarxa estava liderada per un ucraïnès de 43 anys, Petro R., i pel seu company sentimental, també d'origen ucraïnès, Samil K., de 40 anys. Entre els detinguts també hi ha la germana de Petro R., de nom Smitzana i que era la madame responsable d'un dels tres bordells que el grup tenia a Manresa, concretament al carrer Roger de Flor. Tots tres es troben ingressats en presó provisional per ordre del Jutjat d'Instrucció número 4 de Manresa.. Els altres dos bordells de la ciutat eren al carrer Sant Antoni Maria Claret i a la plaça Mossèn Planas, tots en pisos clandestins de lloguer. Tots tres ja han estat clausurats.

Pel que fa als altres dos detinguts a Manresa, són un home de 39 anys de nacionalitat espanyola i un de 40 anys d'origen rus, que feia d'enllaç entre les víctimes i la xarxa. La sisena persona detinguda és una dona de nacionalitat espanyola (però nascuda a Ucraïna), que feia de madame del prostíbul de Barcelona, situat al carrer Consell de Cent.