El Jutjat Penal número 2 de Manresa ha condemnat una veïna de la urbanització Ca l'Esteve, de Sant Salvador de Guardiola, per haver incomplert reiteradament diferents ordres administratius que li prohibien disposar d'animals a la seva finca, formada per un habitatge i un solar. La dona, María Luisa R. F., ha estat condemnada a sis mesos de presó, tot i que finalment la pena se li ha substituit per una multa de 1.080 euros.

Els fets, segons la sentència, es remunten a l'any 2013. El departament d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat va denegar a l'acusada inscriure la seva finca al registre de nuclis zoològics de Catalunya. Com a conseqüència, se li va decomissar el conjunt d'animals que tenia. L'expedient, segons la sentència, va finalitzar el 16 de desembre del 2013, amb una sanció i una inhabilitació per la tinença de tot tipus d'animals durant cinc anys.

Tot i aquesta resolució, la dona va continuar cometent diverses infraccions de la inhabilitació, ja que, en diferents inspeccions oculars, es va comprovar que continuava tenint al seu terreny diversos animals, com gossos, gats, galls o oques. El 3 de juny del 2014, l'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola va requerir a l'acusada el compliment de la resolució administrativa. Malgrat tot, la dona va desatendre l'advertència municipal. En una nova inspecció ocular duta a terme l'1 de setembre del 2014, l'acusada continuava tenint a les instal·lacions tres gossos, quatre oques i dos galls.