Aquesta nit, al Complex Vell Congost de Manresa, hi han dormit una bona colla de nens. Entre monitors i infants, són 95 persones que s'allotjaven a la casa de colònies Can Puig, a Sant Salvador de Guardiola, i que van ser evacuats per l'incendi d'Òdena. Els sacs de dormir ocupaven, més o menys ordenats, una zona del pavelló mentre a l'altra banda els voluntaris de Creu Roja van arrenglerar taules i cadires per sopar. Van menjar entrepans i algun tros de pizza, que va fa fer arribar una empresa sense cridar gaire l'atenció. "Ha funcionat perfecte, molt abans que arribés el foc, els nens juguen i s'ho passen bé; per sort el foc no ens farà mal", diu l'Oriol Puig, director de l'espai.

D'entre 6 i 15 anys aproximadament, els joves estaven a la casa de Colònies quan han vist el foc. "Nosaltres pensàvem si se'ns aproparia. Hem trucat el 112 i han dit que de moment res; però al cap de vint minuts, i deu haver hagut un canvi de vent, han aparegut Creu Roja i Protecció Civil", explicava el director.

A mesura que passaven les hores i en veure que la situació de l'incendi que ja arribava a Sant Salvador de Guardiola es complicava, es va engegar el dispositiu per donar allotjament a la gent de la zona. L'Ajuntament de Manresa va reaccionar ràpidament i va oferir el complex del Vell Congost com a alberg per acollir unes dues-centes persones.

L'evacuació "ha funcionat perfecte, molt abans que arribés el foc, i ara som aquí, els nens juguen i s'ho passen bé", apuntava Puig després de contactar amb els pares dels infants. "Algun s'ha espantat, però estan tranquils, per sort el foc no ens farà mal", concloïa. Ara, sans i estalvis, sumaran una aventura més al repertori.

La nit va començar a ritme de guitarra i tam tam entre els més grans, i ben de pressa es van improvisar jocs amb els sacs de dormir entre els més menuts. De fons, alguna llàgrima mal comptada i moltes rialles i aplaudiments. Els més grans -voluntaris de cossos de seguretat i d'emergències, personal de l'ajuntament i del pavelló- respiraven més tranquils: abraçades d'emoció al final d'una jornada calorosa, llarga i tensa.