Unió de Pagesos (UP), coordinadores d'ADF i alcaldes de la zona han denunciat que s'hagi fet "un judici públic amb condemna directa" al pagès del camp on es va iniciar l'incendi que va cremar més de 1.200 hectàrees entre diumenge i dimarts a l'Anoia i el Bages. Des d'UP, Joan Vidal, ha insistit en el fet que el pagès "en cap moment s'ha autoinculpat, malgrat les informacions que s'hagin pogut publicar". Tant ell com els diferents alcaldes de la zona han explicat que han tingut accés a l'acta dels Mossos d'Esquadra. Els batlles i també UP volen saber "la veritat dels fets" i han posat en dubte que una guspira fruit d'uns treballs al camp "pugui trigar una hora i mitja a originar un incendi".

"El mal hi és i ja està fet". Així començava la seva intervenció l'alcalde de Castellfollit del Boix, Celestí Rius, en referència a què s'hagi "criminalitzat" el pagès de la finca on es va iniciar l'incendi que ha afectat aquesta setmana les comarques de l'Anoia i el Bages. El batlle ha fet una crida a la "rigorositat" amb els fets i amb les informacions que es transmeten, "perquè algú hauria de rectificar". Rius ha recalcat que el pagès té "tot el suport" de l'ajuntament i també dels veïns, ja que l'home, tot i tenir el camp a Òdena, és veí de Castellfollit.

Per la seva banda, l'alcalde d'Òdena, Francisco Guisado, s'ha sumat al suport dels veïns que s'han concentrat a l'exterior de l'ajuntament per donar suport al pagès que treballava al camp on va començar el foc mentre desenvolupava una activitat agrària "permesa". Guisado ha reclamat saber "què ha passat exactament", "des del rigor i sense criminalitzar a ningú", ja que el pagès en concret, segons ha explicat, "està rebent una pressió fortíssima".

Els batlles, però també el coordinador comarcal a l'Anoia d'Unió de Pagesos, han tingut accés a la declaració que va fer el pagès davant els Mossos d'Esquadra. Des d'UP, Joan Vidal ha assenyalat que l'home "en cap moment es va autoinculpar" i ha constat que a partir d'aquesta "no-inculpació", "s'ha traçat una història que no és".

Vidal ha explicat que, efectivament, el pagès estava picant palla al camp amb una màquina en correcte estat. El coordinador d'UP ha volgut rectificar algunes informacions que utilitzaven la paraula "en desús". Segons Joan Vidal, no era la màquina que estava en desús, sinó que la feina de picar palla és poc freqüent avui dia i només es realitza quan la sega del cereal ha generat poca palla i no surt a compte embalar-la. Joan Vidal també ha afegit que les condicions climatològiques eren "bones".

Una altra de les informacions que, segons Vidal, "hagués dibuixat un altre escenari sobre l'origen del foc" és la informació relativa a la diferència de temps, d'una hora i mitja segons el propi pagès, entre que va deixar de picar palla i que va començar a veure la columna de fum. Va ser en aquell moment que l'home va decidir trucar els cossos d'emergència.

Vidal i els alcaldes han fet palès que el pagès "no va defugir cap responsabilitat", perquè va ser dels primers en trucar al 112 quan va veure la columna de fum. A més, l'home va ajudar en les tasques d'extinció i va guiar els operatius, "però en la declaració, el pagès va mostrar dubtes sobre si ell podia haver originat el foc", sobretot pel factor del temps entre l'activitat agrària i l'inici de l'incendi.

Per Joan Vidal l'exposició pública de les proves ha desembocat a "un judici públic que ha portat a una condemna directa". El coordinador d'Unió de Pagesos ha assenyalat que la investigació s'ha de fer "amb rigor i discreció". "El rigor el suposem, però la discreció no l'hem vista per enlloc", ha sentenciat. Aquest extrem, ha afegit Vidal, "ens genera molt dubtes sobre si les coses s'han fet bé". I s'ha sumat a la demanda dels alcaldes per conèixer la veritat dels fets.