Les comarques de l'Anoia i del Bages es veuen afectades per un incendi incontrolable degut, sobretot, al vent i a la sequera que pateix el territori central de Catalunya els darrers mesos.

A tres quarts de dues de la tarda d'ahir, diumenge, s'originava un foc al km 72 de la carretera C-37 que separa Igualada i Manresa, concretament al terme municipal d'Òdena, a l'Anoia, a prop de l'anomenat Mas Rossinyol, i va obligar així a tallar la diverses vies de comunicació (C-37, C-37 z i B-1101). I és que l'incendi va començar a avançar força ràpid ja que el vent de ponent que bufava en aquell moment era pronunciat, amb ratxes de més de 30 km/h. Així, les flames ben aviat va arribar fins al Bages. A mesura que passaven les hores, el foc es va anar descontrolant, i els bombers no donaven a l'abast per poder atrapar les flames tot i que les dotacions anaven augmentat fins a arribar a les 150, de les quals gairebé una vintena eren aèries.

Des d'un principi les autoritats, representades pel conseller d'interior, Jordi Jané, van voler expressar la perillositat i l'extensió del foc. Les primeres hores van ser molt tenses, amb moments de concentració amb la climatologia i el vent en contra. La primera bona notícia va ser l'arribada de la marinada, un vent més humit que frenava tímidament el ponent. Tot i així, les informacions que transmetien els bombers a peu de foc eren desesperants, ja que aquest avançava massa ràpid sense que els efectius desplaçats arribessin a temps per aturar-lo. De fet, el conseller Jordi Jané va assegurar en un moment de la tarda que "l'esperança per aturar el foc és la marinada i el canvi de meteorologia" però a mesura que les hores passaven no arribaven aquestes bones sensacions i el foc avançava sense parar cap a dos fronts, l'Anoia i el Bages.

Foc cap a Castellfollit

Un dels moments crítics va ser el traspàs del foc per la carretera C-37 de Manresa cap al vessant de Castellfollit del Boix, fet que complicava encara més la tasca dels bombers. Amb l'arribada de la nit un dels punts en contra era la impossibilitat d'utilitzar els mitjans aeris, tot i que a favor hi havia la baixada de la pressió atmosfèrica i per tant també del foc. "L'estratègia a seguir és la creació de contrafocs amb el propòsit de controlar l'incendi i portar-lo cap a un punt mort" explicava l'alcalde d'Igualada, Marc Castells. El Conseller Jané va afegir en aquest sentit que calia prudència i serenitat, quedar-se a casa i no arriscar-se a patir les conseqüències de l'incendi durant la nit. A més, feia èmfasi en que "el foc és imprevisible i no sabem com actuarà; per això s'ha d'actuar amb molta cura".