El Servei Català de Trànsit preveu implantar durant el segon semestre d'aquest any sis nous radars per trams a diferents punts de la xarxa viària catalana, que se sumaran als onze actualment actius. Un d'aquests nous radars per trams s'instal·larà a l'eix del Llobregat (C-16), a l'altura de Berga. Serà, per tant, el primer que s'instal·li a les carreteres de la Catalunya Central. Els altres cinc es posaran a la A-7 (a Tarragona); a la C-16 (als túnels de Vallvidrera de Barcelona); a la N-2 (a la Jonquera); a la C-14 (a Lleida); i a la C-66 (a Rupià).

El radar per trams llegeix la matrícula a l'inici i al final, i es multa el conductor si excedeix la velocitat mitjana en el recorregut prèviament establerta. El primer es va instal·lar a Catalunya el 2009, de forma pionera a l'estat, concretament al túnel de Vielha. Des de llavors se n'han posat a deu punts de la xarxa viària catalana. I ara amb els que s'instal·laran al segon semestre, n'hi haurà 17 en total.

Trànsit ha obert en total 250.000 expedients sancionadors per excés de velocitat a les carreteres catalanes en el primer semestre d'aquest any, dels quals 11.030 es corresponen amb infraccions detectades en poc menys d'un mes en els sis nous radars per trams instal·lats. La directora de Trànsit, Maria Eugènia Domènech, reconeix que l'excés de velocitat és "l'assignatura pendent" en matèria de trànsit i adverteix que anar més de pressa del permès comporta un augment de la gravetat en els accidents.

L'objectiu dels radars per trams, segons la conselleria d'Interior, és que el conductor s'acostumi a conduir en trams llargs de forma sostinguda a la velocitat permesa.