L'Associació Professional de Tècnics de Bombers (APTB) de Catalunya, que agrupa comandaments i caps de guàrdia dels Bombers de la Generalitat d'arreu del país, i la Federació d'ADF del Bages han criticat conjuntament que, trenta anys després de l'incendi de Montserrat, el bosc "continua escassament gestionat", i han lamentat que l'incendi d'Òdena hagi cremat un altre cop una part del terreny afectat pel foc del 86. Les entitats de professionals antiincendis reclamen "mesures efectives que limitin la propagació d'incendis", i recorden que la gestió forestal "és molt més econòmica" que l'extinció d'un foc com el d'Òdena.

"Més del 50% del territori cobert per massa forestal està escassament gestionat, amb importants acumulacions de combustible disponible per crear grans incendis forestals", critiquen bombers i forestals. "Aquesta realitat tossuda s'ha evidenciat un altre cop en un escenari que ja va ser colpejat per un gran incendi forestal fa trenta anys, amb idèntics resultats sobre el bosc", assenyalen.

Les dues entitats es demanen, en els últims trenta anys, "quines mesures s'han pres per evitar que un incendi d'aquestes característiques s'hagi pogut repetir". I conclouen que la majoria de mesures adoptades "han estat reactives, encarades a l'extinció".