El Montepio de Conductors del Bages i del Berguedà adverteix que la recent reforma del codi penal suposa a la pràctica que les víctimes de molts accidents de trànsit tardaran més temps a cobrar les indemnitzacions i que, a més, s'exposen a haver de percebre quantitats més baixes del que els pertocaria. En cas de voler lluitar per una indemnització justa, afegeix l'entitat, s'hauran de pagar el procés judicial.

El nou codi penal, que va entrar en vigor aquest juliol, només preveu que es tramitin per la via penal els casos d'accidents comesos per la imprudència greu o temerària d'algun conductor, quan la fiscalia, per tant, consideri que els fets són constitutius de delicte. També seran perseguibles els casos amb lesions molt greus, "com amputacions o pèrdua d'algun membre o part del cos, sempre amb la denúncia prèvia del perjudicat", explica el director general del Montepio, Estanis Triviño.

En canvi, però, ara deixen de jutjar-se per la via ràpida els accidents de trànsit provocats per la falta lleu d'algun conductor i en què les víctimes no han resultat ferides d'extrema gravetat per amputacions. És a dir, la majoria de casos.

Fins ara, els accidents que eren tipificats com una falta es jutjaven penalment per la via ràpida, i això permetia els jutges poder resoldre de seguida les indemnitzacions que havien de cobrar les víctimes, tenint en compte l'informe de lesions que feia el forense.