Les distraccions al volant, especialment per l'ús del telèfon mòbil, s'han disparat i ja causen el 23% dels accidents amb víctimes, quan fa tan sols dos anys en provocaven el 16,4%. Un dels elements que expliquen aquesta involució és l'ús cada cop més gran del telèfon mòbil quan s'està conduint, no només per parlar, sinó fins i tot també per enviar i llegir missatges de text.

Per intentar combatre aquest fenomen a l'alça, l'SCT ha impulsat una aplicació per a telèfons mòbils, "Conduint", que deixa l'aparell en una espècie de "modus avió", de manera que contesta les trucades amb un missatge automàtic informant que l'usuari no pot respondre perquè està conduint.

Segons dades de l'SCT, des que es va posar en marxa aquesta aplicació, l'11 d'abril pasat, l'han descarregat un total de 4.560 conductors, que l'han activat en 60.907 trajectes, durant més d'1,1 milions de minuts.

També ha augmentat el percentatge de conductors accidentats que havien pres alcohol o drogues, que han passat en global del 3,6 % l'any passat al 4,7 % en els primers mesos del 2015.

Si es tenen en compte tan sols els casos d'accidents amb morts, en el 24,8 % de les autòpsies als conductors el 2014 apareix consum d'alcohol (davant del 26,7 % de l'any anterior), mentre que el 14,7 % tenien rastres de droga en el seu cos (davant del 7,6 % del 2013).

Per contra, tan sols el 5,5 % dels morts a les carreteres catalanes el 2014 estaven sota els efectes de psicofàrmacs, davant del 13,3 % de l'any anterior.

Trànsit també adverteix que en el primer semestre d'aquest any s'ha incrementat la sinistralitat durant els caps de setmana i que també han pujat els accidents de conductors en la franja d'edat entre els 25 i els 35 anys.

Davant aquesta situació, Trànsit llança un missatge d'alerta i adverteix que la situació no és bona i per aquest motiu l'ens demana que s'incrementi la prudència i la responsabilitat al volant.