Activada la prealerta del PROCICAT pel descarrilament

Dels 20 vagons de sal que portava el tren, 13 han descarrilat. No hi ha hagut cap persona afectada

14.08.2015 | 19:06

Protecció Civil de la Generalitat ha posat aquesta tarda en prealerta el pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT pel descarrilament d´un tren carregat de potassa a l´alçada de Santpedor (Bages).

El descarrilament, que s´ha produït a les 16.10 hores, ha afectat 13 dels 20 vagons que portava el comboi. Dos d´aquests vagons han bolcat a la zona d´influència de la sèquia, amb la qual cosa han vessat a l´aigua unes 40 tones de potassa. La resta de vagons bolcats han vessat part de la càrrega en una zona de camps i camins rurals. Es tracta d´una via comercial que porta potassa fins al Port de Barcelona.

La sèquia on ha vessat la sal és la construcció hidràulica que subministra l´aigua de boca a la població de Manresa i altres municipis del Bages provinent del riu Llobregat, a l´alçada de Balsareny. Ràpidament, un cop s´ha tingut notícia del vessament, Aigües de Manresa ha tallat la captació d´aigua a l´alçada del Parc de l´Agulla (on hi ha la bassa que nodreix, prèvia potabilització, el dipòsit d´aigua a Manresa) i s´ha desviat a la depuradora. També aigües amunt s´ha desviat l´aigua perquè no es pugui veure afectada.

No es preveuen a hores d´ara restriccions en la captació d´aigua a Manresa ja que la bassa i el dipòsit es troben plens. A Pineda de Bages, urbanització de Sant Fruitós de Bages, municipi que també es podria veure afectat, de moment tenen reserves i no s´hi preveuen restriccions.

Fins al lloc s´han desplaçat efectius dels Bombers de la Generalitat (quatre dotacions), Policia Local de Santpedor, Mossos d´Esquadra, Agents Rurals, i tècnics de Ferrocarrils de la Generalitat, Agència Catalana de l´Aigua i l´empresa Aigües de Manresa.

En aquests moments, s´espera l´arribada al lloc de grues de gran tonatge, gestionades per FGC, per aixecar i retirar els vagons descarrilats. Per a la gestió de la càrrega que no ha anat a parar a la sèquia s´ha contactat amb l´Agència de Residus de Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema