El vessament de potassa a la Sèquia de Manresa és "un problema controlat que no afecta la població", segons el gerent de l'empresa municipal Aigües de Manresa, Josep Alabern.

El descarrilament d'un comboi ferroviari aquest divendres a la tarda a l'alçada de Santpedor ha fet que una part de la càrrega hagi caigut dins el canal d'aigua.

Alabern confia que la resta es pugui retirar "amb agilitat" i que no "afecti la qualitat de l'aigua". Aquesta mateixa tarda s'ha tallat l'aigua de la Sèquia en aquest tram i els municipis afectats tenen provisió "suficient". El nucli més afectat és Pineda de Bages que, segons Alabern, té una reserva de 24 hores fins que no es torni a restablir el servei.

El gerent d'Aigües de Manresa ha visitat el lloc de l'incident i ha manifestat que l'estructura de la sèquia que porta l'aigua a la capital del Bages "no s'ha vist afectada" i que la principal preocupació és vetllar per "la qualitat de l'aigua".

Tot i així, Alabern ha explicat que és "un problema controlat" i que "la població no ho notarà". El gerent ha explicat que el nucli que pot tenir més afectació és Pineda de Bages perquè "té una reserva per 24 hores", però en el cas que s'allarguin els treballs per retirar les restes de potassa de l'entorn de la sèquia, Alabern ja ha anunciat que "es portarien cisternes per omplir els dipòsits".

En el cas de Manresa "hi ha una reserva per uns cinc dies", segons el gerent de l'empresa municipal. "La població no ha de restringir el consum", ha assegurat Alabern, qui també estava pendent dels treballs per retirar els combois a càrrec de Ferrocarrils de la Generalitat "per actuar en conseqüència".

Els fets han passat aquest divendres a la tarda, quan tretze vagons d'un comboi de potassa de l'empresa Iberpotash han bolcat a l'alçada del municipi de Santpedor. No s'han de lamentar danys personals. El comboi transportava 44.700 quilos de potassa i d'aquests se n'haurien vessat uns 40.000, una part a la Sèquia de Manresa. Es tracta d'una línia ferroviària de mercaderies que uneix Sallent i Manresa amb el port de Barcelona. A les properes hores es treballarà per retirar els vagons i la sal que s'ha vessat per culpa del descarrilament.