Quan el tren descarrilat va abocar prop de 50 tones de potassa al canal de la Sèquia van saltar totes les alarmes: hi havia el perill que el mineral contaminés el llac del parc de l'Agulla, que proveeix d'aigua la ciutat de Manresa. Però no havia transcorregut ni un dia que la Sèquia ja tornava a baixar neta. En paraules del director d'operacions d'Aigües de Manresa, Ricard Tomàs, "a les 3 de la tarda de dissabte ja era com si no hi hagués passat res".

És per això que l'ens, assegura Tomàs, no preveu aplicar noves mesures per protegir el canal. Ni tampoc reclamar-ne a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. "L'accident ens reforça, perquè una cosa que no podíem preveure la vam resoldre en menys de 24 hores", diu.

La clau és el marge de temps del qual es disposa per solucionar qualsevol incidència que afecti el llac: una setmana. Aquest és el temps durant el qual els 200.000 metres cúbics d'aigua que emmagatzema el llac podrien abastir la ciutat sense rebre cap subministrament. "Estem tranquils, perquè qualsevol cosa que pugui passar a la Sèquia ens veiem capaços de resoldre-la en menys d'una setmana", assegura Tomàs.

Una actuació ràpida

La primera mesura que es va prendre per evitar la contaminació del llac del parc de l'Agulla va ser desviar l'aigua de la Sèquia al torrent de Sant Ignasi. Així, l'aigua contaminada no va entrar al llac, sinó que va anar a parar al col·lector de la depuradora de la ciutat. A hores d'ara, la planta segueix tractant-la. Aigües de Manresa confia que tota l'aigua contaminada s'acabi aprofitant.

El següent pas va ser netejar el tram contaminat del canal. Tomàs assegura que es va fer "ràpid i bé". En primer lloc es va aïllar a banda i banda construint dues preses amb terra. La mateixa nit de divendres, un camió xuclava l'aigua barrejada amb potassa del tram que havia estat tallat. Un cop va quedar buit, les màquines van endur-se la capa de terra que havia estat en contacte amb l'aigua contaminada. Després es van retirar les preses, i dissabte al migdia l'aigua ja circulava pel lloc on hi havia hagut l'accident. A primera hora de la tarda, les analítiques confirmaven el bon estat de l'aigua i la Sèquia tornava a entrar amb normalitat al parc de l'Agulla.

Peixos morts

Desenes de peixos morts per la potassa van ser arrossegats fins al parc de l'Agulla per les aigües de la Sèquia. Tomàs assegura que no és res alarmant. "Al tram salinitzat hi van morir els peixos. L'aigua els va arrossegar i van quedar morts a la reixa de davant del llac", diu.