Tots els alcaldes dels municipis per on passa la línia ferroviària que connecta Manresa amb les mines de Súria i Sallent coincideixen: Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha d'explicar per què es va produir l'accident de divendres a la tarda, en què un tren carregat de potassa va sortir de la via a Santpedor i va abocar part de la seva càrrega a les aigües de la Sèquia. FGC segueix investigant el sinistre. Encara no ha apuntat quin va ser el motiu del descarrilament ni ha volgut explicar quin era l'estat de la línia. Els batlles reclamen explicacions. I, si s'escau, demanen que es prenguin les mesures necessàries per tal que l'accident no es repeteixi.

El més contundent és, precisament, l'alcalde de Santpedor, Xavier Codina. "Ha passat a Santpedor, però hauria pogut passar a Sallent, Sant Fruitós de Bages o a Manresa mateix. Demanem a l'empresa que revisi en quines condicions està aquest tram, perquè en un lloc o altre alguna cosa ha fallat", diu. I segueix: "o la maquinària no era la correcta o la via no estava en bon estat. Perquè és molt estrany que un tren descarrili d'aquesta manera".

FGC ja s'ha compromès a fer arribar els resultats de la investigació als ajuntaments. Tot i que evita dir quan ho farà. De moment, els esforços s'han centrat en les tasques per retirar els combois accidentats i poder restablir el servei a la línia el més aviat possible. Els operaris han treballat tot el cap de setmana, i ahir van començar a instal·lar el nou tram de via. La previsió és que avui ja puguin tornar a circular els trens.

La demanda de informació és unànime entre els alcaldes. El de Callús, Joan Badia, subratlla la importància de conèixer el motiu de l'accident. "Si té a veure amb l'estat de la via ens hi podem trobar tots en qualsevol moment", diu. En la mateixa línia apunta l'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas: "el més important és saber per què s'ha produït el descarrilament. Perquè si ja ha passat una vegada pot repetir-se".